Här svarar vi på några vanliga frågor om PREDICT.
Ett forskningsprojekt kring tidig upptäckt av olika sjukdomar. Målet med projektet är att bygga en infrastruktur för forskning kring biomarkörer. Biomarkörer är ämnen i blodet som tidigt kan finnas hos personer som senare i livet utvecklar olika sjukdomar.
Medicinska fakulteten vid Umeå universitet står bakom PREDICT. Ansvariga forskare är:
Beatrice Melin, beatrice.melin@umu.se
Elin Thysell, elin.thysell@umu.se
Inom PREDICT arbetar forskare för att öka användningen av så kallade biobanker med insamlade blodprover, för att förbättra kunskapen om sjukdomar och hälsa i befolkningen.
Forskningen bygger delvis på uppgifter och blodprov som redan samlats in i samband med Västerbottens hälsoundersökningar (VHU). Nya uppgifter eller prover kommer inte att samlas in inom PREDICT.
Forskarna vill hitta biomarkörer – ämnen i blodet som tidigt kan finnas hos patienter.
Efter olika test och kontroller kan biomarkörerna användas inom hälso- och sjukvården för att förebygga, behandla eller bota olika sjukdomar. Flera forskargrupper ska få möjlighet att ta del av viktig kunskap från insamlade prover, för att öka förståelsen för många olika sjukdomar.
På ett övergripande plan vill vi även att flera forskargrupper ska få möjlighet att ta del av viktig kunskap från insamlade prover i forskningsdatabasen, för att öka förståelsen för många olika sjukdomar.
Inga nya data eller prover samlas in, men vi gör ett förnyat samtycke för att kunna göra modern forskning som kräver samtycke enligt GDPR och möjlighet för deltagare att bli återkontaktade för forskningsstudier som delvis bygger på data som redan samlats in i VHU. Forskningspersonerna kommer att kunna svara via brevsvar eller via en app.
Projektet och arbetet med att bygga en infrastruktur för forskning inleddes med ett utredningsarbete under våren 2019. Uppstarten av projektet fick stöd av Medicinska fakulteten från februari 2020.
Uppbyggningsfasen förväntas pågå till 2022, men PREDICT är ett långsiktigt projekt som sträcker sig framåt i tiden, på obegränsad tid.
PREDICT arbetar utifrån en bred förankring. 31 forskare driver forskningen framåt. Dessa forskares främsta roll är att bygga upp nätverk och verka för samarbeten med många forskare inom deras områden, så att fler kan använda den information som kommer från insamlade blodprover.
Antingen via e-post till PREDICT@umu.se eller på telefon: 090- 786 63 50.
I Sverige, inom Västerbottens och Norrbottens län.
Ja, det är frivilligt.
Genom att delta bidrar du till mer och bättre forskning som inom hälso- och sjukvården kan användas för att förebygga, behandla eller bota olika sjukdomar. Det är till nytta för framtida generationer, men även för dig själv.
Om du vill kan du kan få mer kunskap om hur olika behandlingar kan förbättra din hälsa.
Insamlade uppgifter kommer att lagras i en säker databas vid Umeå universitet. Den personliga integriteten skyddas genom att data lagras skilt från personuppgifter, och därigenom inte kan kopplas till en specifik person. Alla uppgifter är sekretesskyddade och ingen obehörig har tillgång till databasen.
Du kan lämna ditt samtycke med hjälp av BankID i Hope All. Du kan också skriva under utskickat samtycke och skicka med posten till Enheten för biobanksforskning vid Umeå universitet.
Deltagande är helt frivilligt kan avbrytas när helst deltagaren vill, utan närmare förklaring. Kontakta då Elin Thysell, elin.thysell@umu.se eller Beatrice Melin, beatrice.melin@umu.se.
Personer som tidigare har lämnat blodprov kommer att få ett brev hemskickat där forskarna ber om ett förnyat samtycke. Detta behövs för att kunna använda blodproven i forskning. Enligt den europeiska dataskyddsförordningen (GDPR), kräver ett samtycke och möjlighet för deltagare att bli kontaktade för forskningsstudier som delvis bygger på data som redan samlats in i VHU.
Personer som vill delta i forskningen kommer att kunna svara och ge sitt samtycke via brevsvar eller via en applikation.
Studiens huvudresultat kommer att publiceras i vetenskapliga tidskrifter, på ett sådant sätt att enskilda individer inte går att identifiera. Som regel får du inte veta de resultat som handlar om just dig.
Ja, om det vid analyser skulle framkomma något som kan vara till nytta för dig eller dina släktingars framtida hälsa, kan du frivilligt välja om du vill ta del av den informationen, genom att kryssa i alternativen sist i samtycket.
Om informationen som framkommer kan påverka din hälsa beslutar ett kliniskt råd med erfarna läkare om du ska kontaktas. Du kommer då få ett brev, eller e-post med BankID-inloggning, om att det finns information om din hälsa som forskarna kan delge dig. Du avgör då vid varje tillfälle om du vill ta del av informationen. Det är bara om vi har ett tydligt förslag på uppföljning eller behandling som vi tar kontakt.
Alla deltagare i PREDICT har tidigare deltagit i Västerbottens hälsoundersökning där de även lämnat ett blodprov till forskning.
Alla deltagare i PREDICT har tidigare deltagit i Västerbottens hälsoundersökning där de även lämnat ett blodprov till forskning. Inbjudan personer har blivit slumpvis utvalda att delta. Om du önskar delta i PREDICT med ditt tidigare insamlade blodprov, kontakta Elin Thysell, elin.thysell@umu.se eller Beatrice Melin, beatrice.melin@umu.se
Den finns att ladda ner i Google Play eller App Store.
1. Öppna hope03.addimedical.com/patient i din webbläsare
2. Välj din vårdgivare, PREDICT UmU, i listan
3. Välj BankID som inloggningsmetod
4. Ange Personnummer och välj Logga in med BankID och följ instruktionerna
Den innehåller forskningspersonsinformation och samtycke. Via appen kan samtycket uppdateras och återkallas vid önskemål.
Där kan du ge och återkalla samtycke, läsa information om PREDICT och ställa frågor i chatten.
Kontakta Elin Thysell (elin.thysell@umu.se) eller Beatrice Melin (beatrice.melin@umu.se) om återkontakt angående hälsa
Studiens huvudresultat kommer att publiceras i vetenskapliga tidskrifter, på ett sådant sätt att enskilda individer inte går att identifiera. Som regel får du inte veta de resultat som handlar om just dig.
I enstaka fall, om vi hittar något i forskningen som kan ha stor betydelse för din framtida hälsa, finns möjlighet för dig att få ta del av den informationen, genom att godkänna återkontakt.
Anna Dahlin, anna.dahlin@umu.se
Beatrice Melin, beatrice.melin@umu.se