"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Att undvika plagiering

När du skriver egna texter är det viktigt att det är tydligt vad som är dina egna ord och tankar och vad du har hämtat från andra källor. På den här sidan får du råd och tips om hur du undviker att plagiera genom att använda dig av och referera till andras texter på ett korrekt sätt.

Plagiering innebär att du använder dig av en text, bild eller något annat som en annan person har skapat utan att det framgår i din text varifrån du har hämtat materialet. Den grundläggande principen är att det tydligt ska framgå vad som är dina egna ord och tankar och vad du har hämtat från andra källor. Om du använder någon annans material måste du alltid uppge källa. Det gäller oavsett om du parafraserar (omformulerar), sammanfattar eller citerar vad någon annan skrivit.

Så här kan du undvika plagiering

  • Lär dig hur du parafraserar (omformulerar), sammanfattar och citerar när du använder andras texter.
  • Gör en tydlig markering i texten medan du skriver så att du minns var källhänvisningar ska in.
  • Håll reda på vilka källor du använder och spara alla uppgifter om källan så att du kan skriva en korrekt källförteckning. Använd gärna program för referenshantering för att förenkla.
  • Kolla med din lärare eller handledare om du är osäker.

Läs mer om referenser och referenshanteringsprogram:

Skriva referenser

Program för referenshantering

Tänk på det här när du skriver citat

Korta citat bör du integrera i din löpande text enligt anvisningar nedan. Längre citat bör oftast ges en tydligare markering genom att de placeras med extra indrag samt tom rad före och efter jämfört med din egen text (se exempel nedan). Väldigt långa citat är i allmänhet inte acceptabla och bör därför undvikas. Kontakta din lärare eller handledare om du är osäker på vad som gäller.

Om du citerar din källa, ska du alltid ange på vilken sida i originaldokumentet citatet finns.

Korta citat (Harvardsystemet)

Författaren nämner "...välfärdskonsumenternas avsaknad av tillräckliga maktresurser i förhållande till staten" (Feltenius 2004, s. 27).

"I den pluralistiska maktordningen finns inget organiserat intresse som dominerar ur makthänseende" (Feltenius 2004, s. 40).

alternativt

Feltenius (2004, s. 40) skriver att: "I den pluralistiska maktordningen finns inget organiserat intresse som dominerar ur makthänseende."

Längre citat (Harvardsystemet)

Längre citat (flera meningar) bör skrivas i ett eget stycke med indrag i såväl höger- som vänsterkant. Det hjälper till att tydliggöra att det är ett citat.

Persson (2004, s. 27) skriver:

Kunskap om olika typer av partier och partisystem ger en generell förståelse av partiernas utveckling. För att kunna beskriva ett partisystems kännetecken krävs kunskap om antalet partier, om de partier som ingår i systemet och den omgivning som partiet befinner sig i.

Hur upptäcks plagiering?

  • Lärare och handledare känner igen en text vid rättning. Lärares (eller kollegas) ord används eller så kommer plagiatet från en välkänd text.
  • Språket och stilnivån varierar i studentens egen text.
  • En plagieringskontroll görs med hjälp av ett antiplagieringsprogram som till exempel Ouriginal eller med hjälp av sökmotorer.
  • Kontroll kan också göras mot enskild text vid misstanke.
Senast uppdaterad: 2024-08-28