Lär dig skriva vetenskapligt. Här får du tips och strategier för att utveckla ditt skrivande.
Se till att det är tydligt vad som är dina egna ord och tankar och vad du har hämtat från andra källor.
Här hittar du information och råd om hur du får använda andras texter, bilder, kartor och tabeller.
En samling nyttiga länkar om akademiskt skrivande.
I det här kompendiet har vi samlat råd och konkreta tips om akademiskt skrivande, framför allt skrivande av uppsatser. Du får bland annat veta vad som menas med akademisk text, hur du planerar och strukturerar text och vad som kännetecknar akademiskt språk:
Att skriva akademisk text (487 kB)
Vid akademiskt skrivande behöver du formulera dig så att dina resonemang ska bli tydliga. Du använder då ofta fraser som är specifika för just akademisk text. Här finns många bra tips som kan hjälpa dig i ditt skrivande:
Frasbanken (Karolinska institutet Universitetsbiblioteket)
Akademiska språkhandlingar - att förstå frågan
För att du ska kunna lösa en skrivuppgift på bästa sätt är det viktigt att förstå vad den går ut på. En god idé är därför att alltid läsa igenom uppgiften två gånger och leta efter instruktionsord. Här följer ett antal vanliga akademiska språkhandlingar och en beskrivning av vad de innebär. Tänk på att orden kan ha en viss betydelseskillnad om du använder dem i ett mer allmänspråkligt sammanhang.
Analysera
Bryt ned och dela upp ämnets centrala delar. Undersök, diskutera och tolka varje del utförligt. Fokusera på "hur" och "varför".
Argumentera
Ange skäl som talar för och emot ämnet.
Beskriv
Redogör för ämnet på ett utförligt och målande sätt genom att ange t.ex. egenskaper, särdrag och uppfattningar.
Definiera
Formulera en exakt, specifik och väl underbyggd innebörd – främst inom ett specialiserat område. Ange viktiga särskiljande egenskaper. Exemplifiera eventuellt med hjälp av ord eller bilder.
Diskutera
Gå igenom ämnet grundligt: undersök, debattera eller argumentera för ämnets för- och nackdelar. Notera motstridigheter inom ämnet. Jämför och kontrastera genom att föra utförliga resonemang.
Förklara
Ge en utförlig förklaring med tillhörande orsaker. Underbygg eller motivera genom att visa på logisk följd, eller genom att ge exempel, peka på orsaker och lyfta fram resultat.
Illustrera
Förklara eller klargör genom att ge konkreta belägg såsom exempel, jämförelser, bilder, diagram, statistik eller genom att dra paralleller till andra ämnen.
Jämför
Beskriv likheter och olikheter.
Kontrastera
Beskriv skillnaderna mellan två eller flera ämnen.
Lista
Räkna upp flera olika aspekter kring ämnet, dvs. skapa en förteckning över egenskaper, särdrag och orsaker.
Problematisera
Belys ämnet ur olika perspektiv, t.ex. vilka för- och nackdelar eller styrkor och svagheter som finns. Lyft fram olika synsätt.
Redogör (för)
Beskriv och förklara utförligt.
Reflektera
Resonera om ämnet utifrån olika synsätt och aspekter. Utgå från frågor som: Vad innebär detta? Hur kan det se ut? Hur kan det förstås? Vilka problem finns?
Relatera
Visa hur ämnen hör ihop eller liknar varandra.
Resonera
Dra egna slutsatser utifrån givna fakta.
Sammanfatta
Gör en kortfattad, summarisk och koncentrerad redovisning av ämnet dvs. uppge centrala uppfattningar eller händelser. Ta med slutsatser, men uteslut onödiga detaljer.
Tolka
Uttryck med egna ord. Använd gärna exempel.
Utvärdera
Uppskatta, bedöm och värdera ämnet. Notera för- och nackdelar. Ge din åsikt eller citera en expert. Underbygg med tillförlitliga fakta i form av statistik, citat, exempel och olika slutledningar.
De eller dem?
I talspråk och i informella textsammanhang är det vanligt att använda pronomenet dom, men i formella texter är det lämpligare att skriva de respektive dem. Regeln är:
De används som subjekt och dem som objekt.
Exempel:
Tips:
Om du är osäker kan du prova att ersätta dom med antingen vi eller oss. Om det fungerar med vi i meningen ska du använda de, och om det fungerar med oss ska du använda dem. Du kan också jämföra med hur they och them används i engelskan. They = de, them = dem.
Exempel:
Notera I:
De kan även vara bestämd artikel till ett substantiv.
Notera II:
I objektsposition och efter en preposition kan både de som och dem som användas.
I subjektsposition fungerar endast de som.
Några "opersonliga" sätt att bygga meningar
Ibland är det användbart att kunna formulera meningar utan att fokusera på vem som agerar. Just vetenskaplig stil är ofta mer formell och opersonlig, vilket märks på att ord som "jag" och "vi" används sparsamt. Att använda sig av olika typer av meningskonstruktioner skapar variation i texten och större uttrycksmöjligheter.
Passiv konstruktion
Passivering innebär att man gör om satsens objekt till subjekt. Ett sätt att konstruera passivform är använda s-form av verbet, i såväl nutids- som dåtidsformer. S-formen sätter själva händelsen i fokus.
Ett annat sätt att passivera är genom omskrivning med verben bli eller vara. Omskrivning framhäver mer det uppnådda resultatet eller en egenskap.
Pronomenet man
Pronomenet man kan beteckna en eller flera obestämda personer. Ibland räknar den som talar eller skriver in sig själv och ibland inte. När du använder man måste du dels vara tydlig med vem du syftar på, dels vara konsekvent så att du inte låter man syfta på olika personer inom samma textavsnitt. Överanvänd inte man i vetenskaplig text, som ju har höga krav på precision!
Subjektsformen man har objektsformen en och genitivformen (ägande) ens.
Nominalisering
Nominalisering innebär att ett verb görs om till ett substantiv. Verbet får då ändelser som -ande, -ing eller -ning:
utelämnar –> ett utelämnande
registrerar –> en registrering
bedömer –> en bedömning
Opersonlig konstruktion: det + finit verb
I en opersonlig konstruktion är pronomenet det subjekt. Verbet kan vara aktivt eller passivt.
Infinitivfras: att undersöka, att uppmuntra
I stället för subjekt och tidsböjt verb kan man använda en att-konstruktion.
Referatverb – att hänvisa till källans information
När du skriver en akademisk text behöver du ofta hänvisa till vad andra har sagt, gjort eller skrivit.
I stället för att använda vaga uttryck som X säger eller X skriver bör du tala om vad källan faktiskt gör. Genom att välja ett tydligare uttryck visar du även hur du förhåller dig till det källan säger.
Här följer ett urval av olika referatverb:
Satsradning
Att skriva två eller flera huvudsatser efter varandra med enbart kommatecken mellan kallas satsradning. Detta kan göra texten svårare att läsa och förstå. Eftersom tydlighet är så viktigt i akademiskt skrivande är det klokt att undvika satsradning. Gör i stället något av följande:
Här är några exempel på satsradningar med ändringsförslag.
(Eftersom det innehållsliga sambandet mellan de två huvudsatserna är orsak passar det att använda ett bindeord som exempelvis eftersom, för, då.)
(De två huvudsatserna är relativt långa och därför passar det att sätta punkt mellan dem.)
(Här fungerar det både att binda ihop huvudsatserna med och, och att skapa en bisats med eftersom eller då.)
(Här fungerar det med bindeordet så, eftersom det innehållsliga sambandet mellan huvudsatserna är följd/resultat. Det går även att binda ihop de två huvudsatserna med och.)
(Observera att negationen "inte längre" byter plats när man gör om den andra huvudsatsen till en bisats med bisatsinledaren eftersom.)
Att uttrycka framtid
I svenskan finns det olika sätt att uttrycka att något sker i framtiden. Det som skiljer de olika uttryckssätten åt är om de förhåller sig neutralt till den framtida händelsen eller om de signalerar exempelvis en förutsägelse, avsikt eller uppmaning.
Verb i presens + tidsadverbial som uttrycker framtid
Verb i presens + kontext som inbegriper framtid
Kommer att + infinitiv (med en innebörd av förutsägelse eller ett antagande om en händelse i framtiden)
Tänker + infinitiv (med en innebörd av avsikt eller planering)
ska + infinitiv (med en innebörd av skyldighet, tvång, uppmaning eller att talaren har fått sin information från någon annan)
Obestämd artikel eller artikellös form?
Lärare eller en lärare?
Efter verben vara, bli, utses, utnämnas och väljas står vissa substantiv utan artikel när de betecknar en grupp eller kategori som någon tillhör.
De viktigaste är:
Men om betydelsen blir individuell och beskriver hur någon är måste man använda artikel. Det gäller om substantivet har ett adjektiv före:
Detsamma gäller om beteckningen följs av en relativsats:
Observera att en del substantiv uttrycker värderingar snarare än grupptillhörighet. De måste ha artikel:
Vissa substantiv kan man förstå på två olika sätt:
Ordföljd i huvudsatser och bisatser
Svenska språket följer bestämda regler för ordföljden i huvudsatser och i bisatser. Därför kan man skapa särskilda satsscheman som visar i vilken ordning orden oftast kommer. I ordlistan hittar du förklaringar till begreppen i satsschemat.
En huvudsats är en fullständig sats som innehåller minst ett subjekt och ett finit verb. Huvudsatsen kan ensam bilda en begriplig mening:
Bisatsen däremot är en del i huvudsatsen. Därför kan den inte stå ensam utan kräver en huvudsats. En bisats kan stå både före och efter sin huvudsats. I exemplet nedan står bisatsen före sin huvudsats:
Det går att variera ordföljden i en huvudsats genom att placera olika delar av satsen på fundamentplatsen. Det finita verbet hamnar dock alltid direkt efter fundamentet. En del ord och uttryck som anger tid, rum, sätt eller omständighet (dvs. adverbialet) kan ibland även stå i fältet för satsadverbial.
I början av huvudsatser och mellan dem kan det finnas:
Ord som inte kan inleda en mening är exempelvis:
absolut, ej, inte, förstås, gärna, ju, nämligen, också, ogärna, verkligen, väl
Här kan man välja att inleda med ett annat satsadverbial:
Det är också möjligt att flytta fram satsadverbialet i satsen:
Satsschemat för bisatser ser ut så här:
Bisatser inleds med ett bindeord, så kallade bisatsinledare. Dessa kan bestå av:
I bisatser kommer ALLTID
Kanske känner du till BIFF-regeln: I bisatser står "inte" före det finita verbet.
Läs mer om ordföljd i huvudsatser och bisatser i:
Funktionell svensk grammatik (2005) av Maria Bolander, Liber
Handbok i svenska som andraspråk (2012) av Claes Garlén och Gunlög Sundberg (utarbetad av Språkrådet), Norstedts
Ordföljd i indirekta frågor
Direkta frågor är huvudsatser. De innehåller antingen ett frågeord (när, var, hur etc.) eller kan besvaras med ja eller nej.
En indirekt fråga däremot inleds av till exempel Jag undrar..., Vet du... och innehåller bisatser, där subjektet alltid kommer före verbet, så kallad rak ordföljd. (Jämför med de direkta frågorna i exemplet ovan, där verbet kommer före subjektet.)
Indirekta frågor är vanliga i skrift och skapar en formellare ton än direkta frågor.
Tänk på följande i indirekta frågor:
Ordföljd och informationsstruktur
En viktig regel i svenskans ordföljd är att det tidsböjda verbet ska stå på andra plats i satsen (se Ordföljd i huvudsatser och bisatser):
Bortsett från denna regel är det möjligt att variera ordföljden i satsen. Hur du strukturerar orden beror på vad som redan har sagts, vad läsaren redan vet eller vilken information du vill lyfta fram.
Känd information i början, ny i slutet
Oftast inleder man en mening med information som redan är känd för läsaren och avslutar med information som är ny. Det som var nytt i den föregående meningen blir känt i nästa. På så sätt kopplas slutet på en mening till början på nästa, vilket skapar en struktur som gör informationen lätt att följa.
För att kunna presentera ny, okänd eller speciell information senare i meningen är det vanligt att inleda med Det... eller Det är/var... Därigenom kan man placera den nya informationen senare i meningen.
Ett annat sätt att ändra informationsstrukturen i en mening är att använda ett verb i passiv form.
Platshållartvånget i svenska
För att en sats ska uppfattas korrekt måste den innehålla både ett subjekt och ett tidsböjt verb (t.ex. läser, läste). För att inga luckor ska uppstå i satsen fyller man ibland dessa platser med ord som saknar egen betydelse (t.ex. det).
Svenskan har alltså både ett så kallat subjektstvång och ett verbtvång.
a) Subjektstvång
I de flesta satser behövs ett subjekt. Om ett naturligt subjekt saknas används ordet det i stället.
När man vill presentera ny information senare i satsen inleder man med ordet det.
Om subjekt saknas i indirekta frågor använder man ordet som. Frågeordet vem är bisatsinledare.
b) Verbtvång
Det finita (tidsböjda) verbets plats får inte vara tomt. Därför använder man ibland ganska betydelsetomma verb som vara, bliva (bli) eller göra som ersättningsverb och platshållare.
Ett undantag är samordnade fraser och satser där både subjekt och finit verb kan uteslutas om de är identiska inom de satser som samordnas. På så sätt slipper man upprepa samma ord flera gånger inom satsen.
Fraser och satser med samma grammatiska form kan samordnas med ord som och, samt, eller, utan eller men.
Skillnaden mellan preteritum och perfekt
För att uttrycka att något redan har hänt kan man antingen använda preteritum (imperfekt) eller perfekt. De två formerna används på olika sätt.
Preteritum används för att beskriva en avslutad händelse i förfluten tid, då man tänker på en bestämd tidpunkt. Ofta finns det i dessa satser ett utsatt tidsadverb som visar på dåtid, till exempel då, för fem minuter sedan, i morse, i går, i somras, förra året, 2010.
Perfekt används för att beskriva något som har skett vid en obestämd tidpunkt i förfluten tid. Perfekt beskriver en handling som har anknytning till nuet. Tidsadverb som ofta finns i dessa satser är nu, i dag, den här sommaren, i år, den här veckan, det här året.
Perfekt beskriver ett tillstånd eller en handling som har resulterat i en viss erfarenhet hos en person.
Perfekt används för att beskriva en handling som påbörjats i förfluten tid men som fortfarande är aktuell.
Perfekt används för att uttrycka att något har inträffat nyligen. Här använder svenskan ofta ordet just.
Substantiv med bestämd betydelse
Substantiv med bestämd betydelse – känd referent
Bestämd form av substantiv använder man med innebörden du vet vem eller vad jag talar om. Alla i kommunikationssituationen vet alltså vilken referent man talar om. Denna referent kan vara känd av olika anledningar.
Olika sätt att visa att ett substantiv har bestämd betydelse
Man kan signalera bestämd betydelse hos ett substantiv kan med hjälp av olika markörer. Tillsammans med en del sådana markörer används substantiv i bestämd form. Med vissa andra markörer används i stället substantiv i obestämd form.
Substantiv med obestämd betydelse
Substantiv med obestämd betydelse – okänd referent
När betydelsen är obestämd används substantiv i obestämd form singular (ental) eller plural (flertal): (modell, tillfälle, möjligheter). När man vill presentera ny information eller om man talar om en referent som är okänd sätts den obestämda artikeln (en, ett) normalt ut i singular:
Substantiv med allmän betydelse – ingen specifik referent
I svenskan finns en särskild variant av obestämd form, nämligen så kallad naken eller artikellös form. Den använder man för att beskriva något med allmän betydelse utan att det finns någon specifik referent. Substantivet har då inte någon obestämd artikel eller något annat bestämningsord som anger mängd eller omfattning.
Artikellös form används vanligen som följer:
Artikellös form av räknebara substantiv i ental används främst i följande fall:
Svenskans tempussystem
Nutidstempus
När man berättar om en händelse med utgångspunkt i talögonblicket, använder man nutidstempus. Fokus ligger då på tidpunkten "nu", som omfattar talögonblicket.
Exempel:
Dåtidstempus
Om man i stället berättar om en händelse med utgångspunkt från en tidpunkt som föregår talögonblicket, använder man dåtidstempus. Fokus ligger då på tidpunkten "då", som inte omfattar talögonblicket.
Exempel:
En spellista med filmer om akademiskt skrivande från Lunds universitet.