"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om bibliotekets söktjänst

På den här sidan hittar du information om vilka olika typer av material du kan hitta i bibliotekets söktjänst och vilka källor materialet kommer från. Du kan även läsa om olika funktioner som kan göra det lättare för dig att använda söktjänsten.

Vad hittar jag i bibliotekets söktjänst?

I bibliotekets söktjänst kan du hitta bibliotekets böcker, artiklar från databaser och resultat från söktjänstens sökningar i källor på nätet (exempelvis Wikipedia) i ett och samma resultat. Söktjänsten samlar ihop material som du annars skulle behöva söka efter i flera olika källor. Det här gör att en sökning kan ge väldigt många träffar.

I söktjänsten hittar du information om

  • tryckt och digitalt material som biblioteket äger eller prenumererar på (till exempel böcker, artiklar, tidskrifter och databaser)
  • material som finns fritt tillgängligt på nätet (öppen tillgång)
  • material som biblioteket inte har direkt tillgång till, men som oftast kan lånas in från annat bibliotek eller köpas in.

Vilka källor ingår i söktjänsten?

När du söker i söktjänsten får du resultat från ett stort antal källor. Exakt vilka källor söktjänsten använder kan variera. Du söker alltid i stora databaser som exempelvis Scopus, Web of Science och Pubmed samt tidskrifter som Nature, Lancet och BMJ.

Referenser som nyss har kommit in i exempelvis Pubmed, Diva och Scopus publiceras inte alltid direkt i bibliotekets söktjänst. Det beror på att söktjänsten inte uppdateras lika ofta som de enskilda resurserna.

Sök effektivt i söktjänsten

Det finns olika sätt att göra dina sökningar mer pricksäkra. Om du arbetar med de olika filter som finns i tjänsten så kan du sortera fram färre och mer intressanta träffar. Du kan också använda dig av olika söktekniker för att få ett bättre sökresultat.

Grundläggande sökteknik

Filtrerade sökningar i söktjänsten

När du gjort en sökning i söktjänsten kan du begränsa din sökning med hjälp av filter. Dessa kan exempelvis vara materialtyp, ämnesområde eller årtal. Du hittar dessa under urval.

Du kan också justera din sökning efter du valt ett filter. Då måste du först låsa fast ditt filter genom att klicka på låssymbolen på det aktiva filtret.

Exempelvis kan du efter du valt filtret Kursböcker skriva in matemati* i sökrutan och på så sätt få fram kursböcker om matematik. Asterisken efter matemati* innebär att du söker på alla olika ändelser som kan komma efter ordstammen. Justerar du sökningen till tre frågetecken (???) söker du på allt innehåll i det valda filtret, exempelvis alla kursböcker eller alla böcker i filtret samiska studier. Här hittar du direktlänkar till olika filtrerade sökningar:

Bibliotekets söktjänst

Sök med AI 

I bibliotekets söktjänst finns en generativ AI-funktion som kan göra det lättare att komma igång i din sökprocess. Du kan ställa din fråga på svenska och ändå få träffar på både svenska och engelska. Verktyget kan till exempel hjälpa dig att 

  • sammanfatta information för att få översikt över ett forskningsområde
  • hitta fler sökord på både svenska och engelska
  • utveckla och förfina din frågeställning
  • få en bred uppfattning om vilken typ av källor som finns inom forskningsområdet.

AI-verktyget plockar fram fem träffar baserat på din fråga. Träffarna utgår ifrån delar av innehållet i bibliotekets söktjänst. Du kan se hela sökresultatet genom att klicka på “visa fler sökträffar”.  

Sök med AI (länk)

Fler funktioner i söktjänsten

Hantera dina lån och reservationer 

När du är inloggad i bibliotekets söktjänst kan du se dina lån och reservationer under "Mitt konto". Där kan du också låna om dina böcker eller ta bort reservationer som du inte längre är intresserad av.

Läs mer om lån och reservationer:

Låna på biblioteket

Skapa referenser automatiskt

Det finns bra verktyg i söktjänsten för att hantera de referenser du hittar. Du kan skapa referenser automatiskt av dina sökträffar och välja vilken stil de ska visas i. Det finns också möjlighet att exportera och dela referenser.

Det är inte alltid referenslistor blir helt korrekta när de skapas automatiskt. Kontrollera därför att all nödvändig information finns med och att referensen ser rätt ut utifrån den stil du använder.

Skriva referenser

Spara sökningar och poster

När du är inloggad i söktjänsten kan du spara sökningar med hjälp av häftstiftet som du hittar i anslutning till träfflistan.

  • En sparad sökning kommer ihåg söksträng, filter och sortering.
  • Sparade sökningar kan vara bra om du vill genomföra samma sökning flera gånger eller om du behöver dokumentera dina sökningar.
  • Du kan ställa in ett alarm för en sparad sökning, så att du får ett mejl när det tillkommit nya träffar.
  • Du kan även spara enskilda poster.

Se alla dina sparade sökningar och poster genom att klicka på häftstiftet i verktygsfältet högst upp i söktjänsten. Du kan också söka bland sparade poster och ta bort de sökningar och poster som du inte längre behöver. Här hittar du även sökhistorik för dina senaste sökningar.

Ta med sökningen ut i hyllan med hjälp av bokens QR-kod

När du är på biblioteket för att låna böcker kanske du påbörjar din sökning vid bibliotekets datorer. När du hittat en bok kan du ta din telefon och skanna postens QR-kod på datorskärmen innan du går för att hitta boken på hyllan. På så sätt får du med dig all information om boken i telefonen och du kan enkelt ta fram kartan som visar var i biblioteket boken finns.

Med hjälp av QR-kodsymbolen i verktygsfältet högst upp i söktjänsten kan du också ta fram exempelvis en träfflista i din telefon, eller kopiera en länk för en specifik sökning.

Sök efter bibliotekets databaser

Under fliken ”Sök databaser” kan du få en överblick över de databaser som du har tillgång till via biblioteket. Där är databaserna sorterade utifrån ämnesområde. Vi har även lyft fram några av våra största och mest använda databaser så att du snabbt ska hitta dem.

Sök databaser

Sök efter bibliotekets tidskrifter

Om du vill hitta en specifik tidskrift så kan du använda fliken “Sök tidskrifter”. När du söker via denna sökfunktion så får du en fokuserad sökning på alla tidskrifter som biblioteket prenumererar på och det kommer också upp sökförslag när du börjar skriva in tidskriftens titel. 

Sök tidskrifter

Läs dina e-tidskrifter i Browzine 
Med Browzine kan du läsa bibliotekets e-tidskrifter på din Ipad, Iphone, Android eller direkt på webben. Du kan samla dina favorittidskrifter i en egen bokhylla och få notiser när ett nytt tidskriftsnummer eller nya artiklar publiceras. 

Läs mer om Browzine 

Se ett urval av nya böcker

I söktjänsten hittar du en lista på ett urval av de böcker som nyligen har förts in i bibliotekets katalog. I listan hittar du framför allt den nya vetenskapliga litteraturen som placeras i Studiesalen. Under fliken “Nya böcker” finns också en sökfunktion där du kan söka efter exempelvis specifik titel, författare, förlag eller utgivningsår.

Nya böcker

Logga in i söktjänsten för att komma åt våra e-resurser 

Genom att vara inloggad med Umu-id i bibliotekets söktjänst får du tillgång till de databaser, tidskrifter och e-böcker som biblioteket betalar för.

Logga in i söktjänsten

Om du inte har ett Umu-id måste du besöka biblioteket för att få tillgång till digitalt material.

Senast uppdaterad: 2025-01-10