Arbeta strukturerat med din forskningsdatahantering med hjälp av universitetets rekommendationer och relevanta resurser hos Svensk nationell datatjänst (SND). Här hittar du en samlad ingång till viktiga resurser och länkar till fördjupad information om hur du organiserar din data.
Informationsresurs om metadata, metadatastandarder och relaterade områden.
Använd universitetets mappstruktur
Universitetet har utarbetat en rekommendation för hur du skapar en tydlig mappstruktur för ditt arbete med forskningsdata. Rekommendationen förenklar ditt arbete och gör att du kan tillgängliggöra forskningsdata enligt Umeå universitets policy för datahantering.
Här kan du läsa mer om den rekommenderade strukturen:
Tydliga metadata hjälper dig att skapa struktur i filerna
Du kan bygga organisationen av dina data utifrån olika typer av metadata. Detta hjälper dig att både strukturera data under pågående forskning och samtidigt förbereda för långsiktig lagring och arkivering av data. Det är bra att utgå från en metadatastandard som används inom ditt forskningsfält.
När du samarbetar med andra forskare är det vanligt att ni behöver dela forskningsdata. Data omfattas av olika typer av regelverk för att skydda olika intressen till exempel genom sekretess eller krav på säkerhetsåtgärder för att skydda personuppgifter. Universitetet har utvecklat en guide för att vägleda dig i denna process.
Att dokumentera din forskningsdatahantering underlättar för återanvändning av dina data i framtiden och för att du hanterar dina data enligt regler och krav. I dokumentationen av din datahantering ingår bland annat informationsklassning, risk- och sårbarhetsanalys och datahanteringsplan. För att underlätta för dig som forskare har universitetet tagit fram processen "Dokumenterad forskningsdatahantering".
Svensk Nationell Datatjänst (SND) har bra resurser där du kan läsa om hur du arbetar rent praktiskt med dina data, till exempel utifrån filformat, versionering och programvaror.
Att ha säkra, stabila och lättarbetade IT-lösningar för insamling och lagring av forskningsdata är viktigt under den pågående forskningsprocessen. Om du delar forskningsdata med andra forskare så behöver du välja säkra IT-lösningar. På Aurora finns samlad information och resurser från ITS. Kontakta ITS forskningsstöd för att hitta de lösningar som passar bäst för dina forskningsdata.