"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Post-it-lappar, papper och pennor utspridda  på ett svart bord

Bild: Johnér bildbyrå AB

Tvärvetenskaplig forskning

Tvärvetenskaplig forskning är viktig för att hantera komplexa miljöutmaningar, särskilt inom skogsbruk och hållbar utveckling. På Future Forests strävar vi efter att främja samarbete över ämnesgränserna för att hitta nya lösningar. Här delar vi med oss av insikter och råd.

Terminologi

För att förstå tvärvetenskapligt arbete är det viktigt att känna till några centrala begrepp. Här är tre nyckeltermer som beskriver olika grader av samarbete över ämnesgränserna:

Mångvetenskap

Forskare från olika ämnesområden arbetar parallellt, där var och en självständigt bidrar med sin expertis.

Tvärvetenskap

Forskare använder metoder och insikter från flera olika discipliner för att skapa en mer helhetelig förståelse.

Transdisciplinär

Söker sig bortom akademiska discipliner för att inkludera samhälleliga intressenter, såsom invånare, företag och organisationer, vilket kombinerar vetenskaplig tradition med praktisk kunskap.

Hur man gör

Tvärvetenskaplig forskning börjar med att identifiera ett verkligt problem som kräver insikter från flera olika discipliner för att kunna lösas effektivt. Dessa problem är ofta komplexa och påverkar flera aspekter av samhället och miljön.

Genom att samla forskare med olika bakgrunder kan man skapa en mer heltäckande förståelse och utveckla effektiva lösningar. Det handlar om att arbeta tillsammans, ha tålamod och strategiskt planera för att integrera olika perspektiv och metoder.

Terminologi

Skapa en tydlig kommunikation för att överbrygga olika ämnesområdens terminologi att alla har en gemensam förståelse av nyckelbregrepp inom de olika diciplinerna. 

Till exempel kan man i ett projekt som kombinerar datavetenskap och biologi skapa en ordlista som definierar termer som neurala nätverk (vilket har olika betydelser inom ämnena) och modell (som kan syfta på t.ex. matematiska modeller, 3D-representationer eller teoretiska ramverk). 

Metoder

Blanda tillvägagångssätt från olika ämnen för att skapa nya forskningsdesigner, som att förena kvalitativ och kvantitativ data.

Till exempel kan en studie om urbana grönområden integrera ekologiska undersökningar, folkhälsodata och sociologiska intervjuer för att ge en omfattande förståelse för hur parker påverkar stadslivet och invånarnas välbefinnande.

Tid och tålamod

Ge forskningsgruppen tid för att sätta sig in i och förstå varandras perspektiv och metoder. 

I ett projekt som kombinerar artificiell intelligens och psykologi för att studera beslutsfattande kan till exempel datavetare och psykologer behöva flera månader för att anpassa sina forskningsmetoder och utveckla en gemensam förståelse för viktiga begrepp.

Upprätthåll egen disciplinär expertis

Glöm inte att fortsätta utveckla dina kärnkompetenser inom ditt ämnesområde medan du samarbetar i tvärvetenskapliga projekt.

Hinder

Trots fördelarna med tvärvetenskapligt arbete finns det flera utmaningar som forskare kan stöta på. Nedan presenteras några vanliga hinder och hur man kan hantera dem.

Kommunikation

Eftersom olika discipliner använder olika terminologier och metoder behöver man jobba mer med kommunikation inom gruppen jämfört vanliga forskningsprojekt. Det kan göras genom exempelvis gemensamma ordlistor, workshops och teambuildning. 

Tid

Tvärvetenskapligt arbete kräver ofta mer tid för samordning och ömsesidig förståelse. Planera för extra möten och workshops för att samarbetet ska fungera bra.

Finansiering

Traditionella finansärer stödjer kanske inte alltid tvärvetenskapliga projekt. Men samtidigt finns det riktade utlysningar såsom Vetenskapsrådets utlysningar för tvärvetenskapliga forskningsmiljöer.

Karriär

Unga forskare kan oroa sig för karriären och vilja etablera sig inom en specifik disciplin. Men man har noterat att forskare som ängnar sig åt tvärvetenskaplig forsknning tenderar att överträffa sina ämnesspecifika kollegor karriärmässigt på lång sikt, ca 15 år. 

Publicering

Det kan vara svårt att hitta lämpliga tidskrifter för tvärvetenskapligt arbete. Överväg att rikta in dig på tidskrifter som specifikt välkomnar tvärvetenskaplig forskning.

Möjligheter

Tvärvetenskaplig forskning erbjuder många spännande möjligheter för forskare som är villiga att utforska nya områden. 

Innovation

Att kombinera olika perspektiv kan leda till banbrytande upptäckter, som visats i tidigare tvärvetenskapliga forskningsresultat.

Effekt

Att ta itu med verkliga problem mer heltäckande, såsom hållbara skogsbruksmetoder som beaktar både ekologiska och sociala faktorer kan ge en bredare påverkan och starkare resultat. 

Nätverk

Samarbete över discipliner bygger ett mångsidigt professionellt nätverk, både inom akademin och med intressenter. Genom att kombinera det med ditt ämnesspecifika nätverk utökar och breddar du kontaktnätet. 

Finansieringsmöjligheter

Många finansieringsorgan prioriterar nu tvärvetenskaplig forskning, inklusive EU:s Horizon Europe-program och svenska forskningsrådets initiativ.

Personlig utveckling

Genom att utsätta dig för olika metoder kan du förbättra din forskningsverktygslåda och breddar ditt perspektiv på komplicerade frågor.

Praktiska tips

Börja litet

Inled med pilotprojekt eller fröfinansiering för att testa samarbeten. Future Forests erbjuder såddmedel på upp till 100 000 SEK för tvärvetenskapliga projekt.

Delta i tvärvetenskapliga event

Future Forests erbjuder evenemang som "Focus on Forests" för att koppla samman forskare över discipliner.

Var öppen

Respektera olika forskningstraditioner och var villig att lära av andra

Klara roller

Se till att varje gruppmedlem förstår sin roll och bidrag till projektet.

Mentor

Sök kontakt med erfarna tvärvetenskapliga forskare för vägledning.

Stöd

Future Forests erbjuder såddmedel för tvärvetenskapliga projekt, workshops med mera, för att underlätta samarbeten och mentorskap. Vår plattform syftar till att skapa en gemenskap där forskare kan utforska tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för skogs- och miljöutmaningar.

Källa och inspiration

Texten är sammanställd från information som delades vid en workshop Future Forests arrangerade hösten 2024. Läs mer om workshoppen och föreläsarna: Framtidens skogsexperter möts över ämnesgränserna.

Biträdande programchef och kontaktperson

Janina Priebe
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 80 74
Senast uppdaterad: 2024-09-19