Faciliteter

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) startade 2009 och byggnaden, uppdelad i fyra våningar med öppen planlösning, invigdes hösten 2010. Här på UMA får alla studenter en egen arbetsplats inom sin designstudio. I byggnaden finns även flera utrymmen i olika storlekar för föreläsningar, seminarier och för utställningar samt en datorsal. Som student på UMA har du även tillgång till skolans verkstäder och maskiner med stöd från våra tekniker.

Verkstäder och labb 
UMAs Verkstäder består av i huvudsak tre olika utrymmen; Träverkstad, Monteringen och ett rum för digital bearbetning i våra laser och skärmaskiner. Vi är intresserade av alla möjliga typer av material och tekniker och är det så att vi råkar stöta på något som inte vi kan hantera i våra egna lokaler så samarbetar vi med dom andra skolorna på Konstnärligt campus för att ge tillgång till andra tekniker, kunskaper och utrustning. Vi ger stor frihet vad gäller tillgång till verkstaden och skolan även på kvällar och helger med syfte att skapa en miljö med så lite restriktioner som möjligt, utan att för den skull äventyra säkerhet och hälsa. 

Faciliteter  

Träverkstad 

Komplett träverkstad för maskinell och manuell tillverkning av modeller och annat i olika material och storlek. Förekommande material kan vara trä, kartong, foam-material, plast med mera. Som ny till skolan så får alla en introduktion till verkstaden och dess utrustning.  

Monteringen 

I monteringen så håller vi på med material som inte passar i träverkstaden. Vi bygger modeller i större skala här. Vi gjuter en hel del i gips och betong. Det finns även kapacitet för att utföra en del arbeten i metall och vi har en ventilerad spraybox för att måla och limma i. Rummet är också utrustat med ett antal rullbara arbetsbänkar.  

Laser och skärmaskin 

För närvarande har vi i detta utrymme två laser- och graveringsmaskiner. Dessa använder sig av vektoriserade filer i 2D för att skapa skärbanor eller för gravering av bilder/mönster. Det finns även en skärmaskin för mjukare material med ett vacuumbord. Den använder sig av en oscillerande kniv för att skära ut formen.  

NC Fräsmaskin 

Vi har en fräsmaskin för att köra fram mindre objekt i mjuka material. Vid större modeller brukar vi samverka med andra skolorna. Teknisk personal på skolan CAM-bereder filerna och hanterar maskinerna men givetvis får man som student vara med i processen om man vill.  

Datorlabb

Vi har en större datorsal med ca 45 maskiner. Därutöver finns det kringutrustning som till exempel skannrar och olika typer skrivare. Alla studenter har tillgång till internet och får en egen e-postadress via Umeå Universitetet. 

Digital tillverkning (3D skrivare, 3D scanner, mjukvaror) 

Har man skapat 3D-filer i en CAD-mjukvara, så finns det möjlighet att skriva ut objektet i antingen i gips, alternativ i något plastmaterial. Detta sker i nära samarbete med skolans tekniker. Vi har för närvarande tre 3D-printmaskiner på skolan. Det finns även tillgång till skanningsutrustning för 3D-objekt. Detta gör att man kan skanna in en befintlig form, bearbeta den digitala filen och sedan skriva ut den i 3D-skrivare, NC -fräs eller använda den i en digital miljö för presentationer. 

Fotostudio 

Det finns möjlighet att låna kameror och fotografera objekt i skolans fotohörna. Där finns möjlighet att förändra bakgrundens färg (svart, vit, grön, etc) och belysa modellerna. På samma plats hittar ni också en storformats skanner för att digitalisera skisser, ritningar och så vidare. 

Studioarbetsplats 

Varje student på Arkitekthögskolan tilldelas varje år en egen arbetsplats med höj-och sänkbart skrivbord, kontorsstol, skrivbordslampa, låsbar hurts och tillgång till begränsad förvaring av arbetsmaterial i hyllor och arkivhurts. Varje designstudio har sin egen designerade yta vilket skapar en gemensamhet och samhörighet inom varje studio. Tack vare skolans öppna planlösning möjliggörs även utbyte och kontakt mellan skolans olika designstudior och årskurser. 

Gemensamma utrymmen 

På UMA finns ett flertal olika salar och rum för föreläsningar, presentationer, seminarier, handledning och utställningar.  

Bibliotek (UB Konstnärligt Campus) 

Universitets Biblioteket (UB) har en filial på Konstnärligt campus som ligger på bottenplan, mitt emellan de tre högskolorna. På biblioteket finns böcker, tidskrifter och elektroniska resurser inom samtida konst, arkitektur och design som är tillgängliga både för studenter, personal och allmänheten.  
 

Senast uppdaterad: 2024-08-08