Bild: Adobe Stock, ©LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe.com
Det allra senaste inom AI med några av världens mest kända experter, däribland Millind Tambe, professor vid Harvard University och chef för Google Research, Paul Lukowicz, chef för tyska DFKI, och Ana Paiva, professor vid Lissabons universitet och fellow vid Harvard University. Invigningskonferensen rymmer även en paneldebatt som modereras av Virginia Dignum, en av världens ledande AI-experter, med representanter från bl a H&M Group, Boliden och Umeå kommun.
Här hittar du en kortversion av programmet, (på engelska).
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet.
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet
Mer information
Demonstration och presentation av eHEar-projektet ur en klinisk och teknisk synvinkel med distriktsläkare Thorbjörn Lundberg, Backens Hälsocentral, och docent Fredrik Öhberg, Norrlands universitetssjukhus.
Eventet leds av Per Hallberg, sjukhusingenjör och docent i medicinsk teknik som representant för TAIGAs fokusområde AI för hälsa och medicin.
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet
Mer information
Presentation av patolog Malin Båtsman, institutionen för medicinsk Biovetenskap, Umeå Universitet och Marko Nygård, sjukhusingenjör, Norrlands universitetssjukhus.
Eventet leds av Per Hallberg, sjukhusingenjör och docent i medicinsk teknik som representant för TAIGAs fokusområde AI inom hälsa och medicin.
Plats: Humlab, Umeå universitet
Mer information
Numera talar alla om hur artificiell intelligens kommer att revolutionera samhället men; gör den verkligen det, och i sådana fall – är det bra? Vill vi ha denna utveckling och om så, hur kan vi skapa AI för allas bästa?
För alla studenter vid Umeå universitet
Är du intresserad av dessa frågor och studerar t ex teknik, ekonomi, juridik, idéhistoria, informatik, pedagogik, sociologi, psykologi, statsvetenskap eller medicin – kom då och samarbeta med oss på vårt TAIGAthon den 26-28 oktober i Humlab:
Onsdag 26/10 14.00-17.00
Torsdag 27/10 10.00-16.00
Fredag 28/10 10.00-16.00
TAIGAs Hackaton leds av Loïs Vanhée, universitetslektor vid institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet och TAIGAs fokusområdeskoordinator inom Social-AI.
Plats: Brashörnan
Plats: Universitetsklubben, Umeå universitet
Mer information
Vi välkomnar framförallt deltagare med ett gemensamt intresse för interaktion mellan människa och samhälle. Symposiet leds av professor Thomas Hellström och universitetslektor Niclas Kaiser som båda ansvarar för TAIGAS fokusområde Embodied interactive AI.
Introduktion och mini-föreläsningar
Kort presentation följt av miniföreläsningar som ges av:
Mini-föreläsningarna följs av en paneldiskussion med fokus på:
Plats: Brashörnan, Umeå universitet
Mer information
Ta del av projektdemonstrationer inom AI för hälsa och medicin. Ett samarbete med Region Västerbotten, medicinska fakultens AI-råd vid Umeå universitet och ASSOCC
Plats: Humlab, Umeå universitet
Mer information
TAIGAthon är ett transdisciplinärt och fakultetsövergripande hackathon utan programmering, där vi i små grupper och i vänskaplig atmosfär diskuterar, föreslår och utvärderar lösningar på temat "AI – For the Good of All", och där alla röster är viktiga. Läs mer om TAIGAthon här.
BildUniversity of Kaiserslautern
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet and Zoom
Mer information
Professor Paul Lukowicz är forskningsdirektör vid The Embedded Intelligence Research Group, German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI). Lukowicz forskning fokuserar på cyberfysiska system, pervasive computing (möjligheten att bädda in microprocessorer som kommunicerar med varandra i alla möjliga typer av system), och sociala interaktiva system.
Plats: Brashörnan, Umeå universitet
BildUniversity of Lisbon
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet och via Zoom.
Mer information
Ana Paiva undersöker utvecklingen och skapandet av artificiell intelligens och komplexa system med hjälp av en agentbaserad metod, med särskilt fokus på sociala agenter. Hennes huvudsakliga forskningsintressen är autonoma agenter och multiagentsystem, affektiva beräkningar, virtuella agenter och interaktion mellan människa och robot. Mer om hennes föredrag hittar du på den engelska sidan, (klickan uppe till höger i fönstret)
Ana Paiva är professor vid institutionen för datavetenskap och teknik, IST, vid Lissabons universitet, och samordnare för forskningsgruppen AI for People and the Society. Dessutom Katherine Hampson Bessell Fellow vid Radcliffe Institute for Advanced Study, vid Harvards universitet.
Plats: Brashörnan, Umeå universitet
Plats: Universitetsklubben, Umeå universitet
Mer information
Hur kan forskning inom samtida konst och design bidra till de sociala och etiska diskurserna om AI och maskininlärning?
Tillsammans med museer och gallerier arbetar konstnärer och curatorer kritiskt för att ifrågasätta estetiken och politiken kring artificiell intelligens och utmana den algoritmiska logik som ligger till grund för hård- och mjukvaruutvecklingen. Vi är intresserade av hur kreativa möten kan göra det möjligt att låta allmänheten uppleva och engagera sig i de etiska överväganden och samhällsförändringar som en utbredd användning av artificiell intelligens kommer att medföra, och hur detta kan återkopplas till utvecklingen av artificiell intelligens.
Panelen arrangeras av UmArts forskningscentrum för arkitektur, konst och design vid Umeå universitet. UmArts leder Umeå universitets forskningsfokus på konst och AI i samarbete med WASP-HS och TAIGA.
Moderator: Ele Carpenter professor i tvärvetenskaplig konst och kultur vid Arkitekthögskolan och föreståndare för UmArts. Carpenters avhandling om politiserad socialt engagerad konst och ny mediekonst (2008) ligger till grund för hennes intresse för de sociala relationerna mellan konst och teknik och den geopolitiska aspekten av artificiell intelligens i dag.
Panel:
Sarah Cook Sarah Cook är kurator för medie- och informationskonst och professor i museistudier och informationsstudier vid College of Arts, University of Glasgow. Sarah Cook fokuserar på samtida mediekonst och hon är expert på konstnärsledda verk som rör maskininlärning (ML) och artificiell intelligens (AI). Cook ansluter även till Umeå universitet som gästprofessor i WASP-HS. Hennes föreläsning "Curating Artificial Intelligence: Critical Frameworks for Thinking About The Relationship Between AI and Art" inleder diskussionen.
Marion Carré är konstnär, utbildare och entreprenör och utforskar förhållandet mellan konst, kunskap och artificiell intelligens. Hennes senaste konstverk gör ingrepp i offentliga arkiv och utforskar hur falska nyheter påverkar vår tillit till medier och offentliga register, där arkiven fungerar som både subjekt och material. Carré är vd för Ask Mona, ett startupföretag som utvecklar AI-lösningar för att underlätta vardagen för kulturarbetare och förbättra upplevelsen för deras publik.
Hon undervisar i en kurs om konst och artificiell intelligens vid universitetet i Sorbonne, Sciences Po Paris, det franska National Conservatory of Arts and Crafts och har publicerat en bok i ämnet. Marion Carré finns på Forbes "30 under 30-lista" 2022, och innehar utmärkelsen French 100 women of Culture 2022.
Mushon Zer-Aviv är designer, forskare, utbildare och medieaktivist i Tel Aviv och medverkar på invigningen av TAIGA via Zoom från Tel Aviv. Hans "hatkärleksförhållande" till data påverkar hans designarbete, konst, aktivism, forskning och undervisning. Mushon skriver för närvarande en fackbok om Friction and Flow - en politisk designteori för förändring. Bland Mushons samarbeten kan nämnas att han är medgrundare av Shual.com – en designstudio för rävar; YouAreNotHere.org – en rundtur i Gaza genom Tel Avivs gator; Kriegspiel – en datorspelsversion av Situationist Game of War; Normalizi. ng – upptäck hur normala människor ser ut; tillägget AdNauseam – klicka på annonser så att du inte behöver göra det; och flera initiativ för insyn och medborgardeltagande från regeringen tillsammans med Public Knowledge Workshop. Mushon har också utformat kartorna för Waze.com och lett utformningen av Localize.city. Han är en före detta elev från Eyebeam – ett konst- och teknikcenter i New York och undervisar i digitala medier som senior fakultetsmedlem vid Shenkar School of Engineering and Design.
Plats: Brashörnan, Umeå universitet
Mer information
AI och dess tillämpningar och konsekvenser är av stort intresse för Umeå universitet. Under 2021 finansierades 8 såddprojekt för att stärka och stödja lovande idéer inom forskning och utåtriktad verksamhet. Dessa tvärvetenskapliga projekt, över fakultetsgränserna, är tänkta att fungera som en startpunkt för framtida samarbeten inom AI inom TAIGA. Projekten tilldelades 100 000 kronor vardera och sex av dem kommer här att presentera sina resultat.
För fullständigt program, vänligen se denna sida.
Plats: Humlab, Umeå universitet
Mer information
TAIGAthon är ett transdisciplinärt och fakultetsövergripande hackathon utan programmering, där vi i små grupper och i vänskaplig atmosfär diskuterar, föreslår och utvärderar lösningar på temat "AI – For the Good of All", och där alla röster är viktiga. Läs mer om TAIGAthon här. TAIGAs Hackaton som leds av Loïs Vanhée, universitetslektor vid institutionen för datavetenskap, Umeå Universitet och TAIGAs fokusområdeskoordinator inom Social-AI. Läs mer om TAIGAthon här.
Plats: Universum, plan 3
Plats: Universitetsklubben, Umeå universitet
Mer information
Ett forskningsprojekt som syftar till att undersöka hur AI-baserad teknik kan hjälpa och stödja elever med problematisk skolfrånvaro genom att öka deras känsla av närvaro i undervisningen trots långvarig skolfrånvaro. AI-teknik ger dem en möjlighet att öka sitt deltagande, trots att de inte är fysiskt närvarande i skolan.
En föreläsning med Eva Mårell-Olsson, universitetslektor och docent vid institutionen för pedagogik, Umeå Universitet. Mårell-Olsson studerar användningen av IT ur ett pedagogiskt perspektiv med tekniker som AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality) och AI (Artificiell Intelligens). Eva Mårell-Olsson leder också TAIGAS fokusområde Utbildning och AI. Eva Mårell-Olsson presenterar projektet tillsammans med Thomas Mejtoft, universitetslektor i Medieteknik och programansvarig för Civilingenjörsprogrammet i Interaktion och Design.
Plats: Brashörnan, Umeå universitet
Mer information
Ai finns idag i våra datorer, telefoner, hem och nyheter men vad är egentligen AI? I denna interaktiva workshop kommer vi att utforska våra föreställningar om vad AI är och kan göra.
Workshopen leds av biträdande universitetslektor Dimitri Coelho Mollo, som också ansvarar för TAIGAs fokusområde Att förstå (och förklara) AI och Andreas Theodorou, forskare vid institutionen för datavetenskap.
Plats: Humlab, Umeå universitet
Mer information
TAIGAthon är ett transdisciplinärt och fakultetsövergripande hackathon utan programmering, där vi i små grupper och i vänskaplig atmosfär diskuterar, föreslår och utvärderar lösningar på temat "AI – For the Good of All", och där alla röster är viktiga. Läs mer om TAIGAthon här.
Plats: Brashörnan, Umeå universitet
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet.
Mer information
Förändringspotentialen i AI ses idag som given, båda vad gäller förändringens storlek och mängden fält som kan påverkas. Samtidigt diskuteras ofta denna potential som om den bara träffade jobb och funktioner av antaget enklare typ – såsom t.ex. basal dokumentation och databehandling. Vad som fått mindre uppmärksamhet är hur AI kan påverka den högre formen av företagsledning, även när algoritmiska logiker väl kan utmana existerande maktstrukturer.
I sitt tal diskuterar professor Alf Rehn vad som kan hända när AI blir en existentiell risk för den företagsledande klassen, vad som sker när även ledare kan ersättas, och vilka reaktioner detta kan skapa.
Alf Rehn är professor i Innovation, Design och Management på Syddansk Universitet i Danmark. Han har blivit omnämnd som "one of the 30 management thinkers most likely to shape the future”.
Plats: Humlab, Umeå universitet
Mer information
TAIGAthon är ett transdisciplinärt och fakultetsövergripande hackathon utan programmering, där vi i små grupper och i vänskaplig atmosfär diskuterar, föreslår och utvärderar lösningar på temat "AI – For the Good of All", och där alla röster är viktiga. Läs mer om TAIGAthon här.
Plats: Brashörnan, Aula Nordica
Företagspresentationer av:
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet
Mer information
AI kan komma att öka arbetslösheten i vissa sektorer, men samtidigt skapa nya jobb inom andra. Artificiell intelligens kan även hjälpa till att snabbare lösa vissa svåra uppgifter, men samtidigt göra andra uppgifter mer komplicerade. Vad anser experterna om AI och hur tekniken påverkar dagens arbetsliv? Vad kan vi förvänta oss i framtiden?
Panelen består av:
Charlotte Brunnström, chefstrateg på H&M Foundation
David Degerfeldt, Section Manager and Program Manager Artificial Intelligence in Mining, Boliden
Oskar Nordström Skans, professor vid nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet
Helena Lindgren, professor i datavetenskap, Umeå universitet
Thomas Molén, digitaliseringsstrategi, Umeå kommun
BildHans Karlsson
AI och framtidens arbetsliv modereras av Virginia Dignum, professor i ansvarsfull AI vid Umeå universitet och en av världens ledande AI-experter.
BildHarvard University
Huvudtalare Millind Tambe är Gordon McKay professor i datavetenskap och chef för Center for Research in Computation and Society vid Harvard University. Han är också Principal Scientist och Director "AI for Social Good" vid Google Research.
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet
Mer information
När forskningen om artificiell intelligens och multiagentsystem nu har mognat har vi en enorm möjlighet att styra dessa framsteg mot att lösa komplexa samhällsproblem.
I sitt föredrag fokuserar Milind Tambe på folkhälsa och bevarande och behandlar ett centralt övergripande problem – frågan om hur vi på ett effektivt sätt kan använda våra begränsade resurser för insatser inom dessa problemområden. Milind Tambe presenterar de resultat som uppnåtts i sitt arbete runt om i världen där artificiell intelligens används för att tackla utmaningar inom folkhälsa; insatser inom mödra- och barnavård samt hiv-prevention, liksom inom naturvård, t.ex. skydd av utrotningshotade vilda djur och växter.
För att uppnå sociala effekter inom dessa områden krävs ofta nya metodologiska framsteg. Därför kommer Milind Tambe att belysa viktiga forskningsframsteg inom resonemang och lärande med flera agenter, särskilt inom "restless multiarmed bandits", påverkansmaximering i sociala nätverk, beräkningsbaserad spelteori och beslutsinriktad inlärning. Yttersta mål med att driva denna forskningsagenda är att underlätta för lokalsamhällen och ideella organisationer att direkt dra nytta av framstegen inom AI-verktyg och tekniker.
Läs mer om professor Milind Tambe på denna sida.
Plats: Aula Nordica, Umeå universitet
Mer information
Artificiell intelligens breder ut sig allt mer i samhället och beskrivs ofta som ett paradigmskifte med långtgående effekter. AI och dess konsekvenser kommer sannolikt att variera beroende på sammanhang, men i grund och botten förknippas utvecklingen ofta med förändringar som ytterligare automatisering, ytterligare beroende av stora datamängder och behandling av personlig data, liksom en förändring av den roll som mänskligt omdöme spelar i sammanhang där artificiell intelligens tillämpas.
Ett växande forskningsfält närmar sig denna utveckling ur ett kritiskt perspektiv och försöker belysa samhälleliga och individuella konsekvenser, förändrade förutsättningar och värderingar och vad som kan gå förlorat (och vinnas) på vägen. Under det här rundabordssamtalet diskuteras behovet av, och rollen för kritiska AI-studier – vilken form sådan forskning kan ta inom olika disciplinära områden och hur de bidrar till att lösa de samhällsutmaningar som AI innebär.
Panelen består av:
Rundabordssamtalet leds av Markus Naarttijärvi, docent vid juridiska institutionen, Umeå universitet. Naarttijärvis forskning kretsar kring konstitutionella rättigheter och rättsstatsprincipen, särskilt skärningspunkten mellan teknik, säkerhet och mänskliga rättigheter. Markus Naarttijärvi ansvarar för CELS-AI, TAIGAs fokusområde Kritisk, etisk, juridisk och social AI.
Plats: Universitetsklubben, Umeå universitet
Mer information
Välkommen till det första rundabordssamtalet för fokusgruppen Social AI! Detta evenemang riktar sig främst till dig som är:
Vi utgår från en bred definition av social AI vilka omfattar alla AI-drivna system som tillåter redovisning av, eller försöker replikera element av mänsklig kognition. Denna definition täcker sammantaget breda tillämpningsområden som människocentrerad AI och social simulering.
Du erbjuds en mötesplats och möjlighet till samarbete och kommunikation. Du kan också finnas med på våra expertlistor.
Rundabordssamtalet leds av Loïs Vanhee, docent vid Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet. Undervisar och forskar inom etisk och ansvarsfull AI, ångestkänslig planering, social simulering i krissituationer och ansvarsfull designpedagogik och leder TAIGAs fokusområde Social AI.
Plats: Brashörnan, Umeå universitet
Mer information
Umeå-regionens AI-företag presenterar sin verksamhet.
Plats: Aula Nordica