"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Umeå skyline med umeälven i förgrunden. Norrsken på himlen.

Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet

Bild: Johnér Bildbyrå AB, Jonas Gunnarsson

CERUM, Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet, är en unik tvärvetenskaplig miljö för regionalvetenskaplig forskning. Våra forskare återfinns inom en rad ämnesområden, så som nationalekonomi, ekonomisk geografi, ekonomisk historia, statsvetenskap, företagsekonomi, statistik och matematik. 

Vi samarbetar med såväl nationella som internationella forskare och har en bred förankring vid Umeå universitet. CERUM genomför även externt finansierade forskningsuppdrag, seminarier, samt sprider forskningsresultat till olika samhällsaktörer.

CERUM har, på grund av sitt geografiska läge, en naturlig uppgift att analysera frågeställningar av särskilt intresse för norra Sverige och norra Europa.

Aktuella forskningsprojekt

Det nya framtidslandet?

Detta projekt studerar de ekonomiska, sociala och politiska utmaningar och möjligheter som följer med samhällsomvandlingen i norra Sverige.

Ett flygplan som står på landningsplattan på Umeå flygplats. En flygplatsanställd håller på att ansluta trappan för att passagerare ska kunna gå ur planet.
Norrflyg

Ett forskningsprojekt om förutsättningarna för att införa ett regionalt system av flyglinjer, med elektriskt drivna flygplan i norra Sverige.

Panelsamtal med fyra personer.
Urban Transition Lab

Urban Transition Lab, UTL, är ett samverkansprojekt för att främja kunskapsutbyte mellan akademi och kommun.

Senaste nytt från CERUM

Sök medel ur Gösta Skoglunds fond

31 januari är sista dag att söka medel och nominera stipendiat.

Hand som skriver på tangentbord
Kompetensflykt från offentlig sektor

Offentlig sektor i norr kan drabbas hårt av den stora efterfrågan på arbetskraft.

Regionalvetenskaplig och samhällsaktuell podd från CERUM

Är det en grön industriell revolution eller ett spektakulärt misslyckande vi ser i norra Sverige? I den här podden tar vi reda på hur forskningen ser ut och gör analyser om vad som sker i samhället just nu.

Slagorden är grön omställning, men frågan är om det är ett grönt, hållbart och rättvist samhällsbygge vi ser. Hur ska detta gigantiska samhällsbygge genomföras och vad kan vi ta med oss ur ett historiskt perspektiv?

Vi diskuterar hur såväl samhälle som invånare påverkas, hur nationella och internationella faktorer påverkar utvecklingen och vad som egentligen är att betrakta som ett hållbart samhälle, och för vem. 

"Det nya framtidslandet?" är en populär- och tvärvetenskaplig podd från CERUM om omställningen i norra Sverige. 

Alla avsnitt finns att se eller lyssna på via UMU Play eller Spotify. Lyssna kan du även göra i din närmsta, valfria poddspelare.