"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (två år) inom kryogen elektrontomografi in situ (cryo-ET) av pneumovirus

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktorsstipendium inom området luftvägsvirus med fokus på kryogen elektronmikroskopi. Kandidaten bör ha en stark bakgrund inom virologi och ett stort intresse för att lära sig kryo-EM/ET. Projektet innebär ett nära samarbete mellan Kemiska institutionen, som har toppmodern kryo-EM-instrumentering och support, och Institutionen för klinisk mikrobiologi, som erbjuder en levande forskningsmiljö med inriktning mot virologisk.

Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde så snart som möjligt, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 3 juni 2024.

Projektbeskrivning

Humant metapneumovirus (HMPV) är en viktig orsak till akuta nedre luftvägsinfektioner hos små barn. Även om betydelsen av det fylogenetiskt besläktade respiratoriska syncytialviruset (RSV) länge har erkänts, har HMPV fått mycket mindre granskning, sannolikt på grund av begränsad testning. HMPV har dock hamnat i rampljuset på senare tid på grund av betydande ökningar av infektioner, till exempel under 2023. Nyare systematiska studier har belyst hälsoeffekterna av HMPV. År 2018 gjordes uppskattningsvis 643 000 sjukhusinläggningar på grund av HMPV. Medan tidigare strukturell forskning om HMPV-replikation har baserats på rekombinant material, finns det liten insikt i organisation och funktion av virala replikationscentra i deras ursprungliga cellulära sammanhang. Detta begränsar hur väl vi förstår hur dessa patogener undergräver och kapar våra celler.

Målet med projektet är att bättre förstå metapneumovirusreplikation i infekterade celler och vävnadsmodeller. Stipendiaten kommer att ha möjlighet att få utbildning i fokuserad jonstrålefräsning svepelektronmikroskopi (FIB-SEM) för att förbereda cellprover för kryo-ET, kryo-ET-datainsamling och bildanalys. Projektet är baserat i Max Renners team (Kemiska institutionen) i nära samarbete med Niklas Arnbergs team (klinisk mikrobiologi). Projektet är igång och lovande preliminära data har redan genererats.

Umeå universitet erbjuder fantastiska möjligheter inom infektionsbiologi och strukturbiologi, och vi har toppmodern instrumentering för kryo-EM och kryo FIB-SEM. Datainsamlingen kommer att utföras vid vår Titan Krios utrustad med en Falcon 4i-detektor och Selectris energifilter som finns vid Umeå centrum för elektronmikroskopi (UCEM) vid Kemiska institutionen. Dessutom är den integrerade strukturbiologiska gemenskapen (ISB) i Umeå en samarbetsmiljö som består av 19 grupper (och mer än 100 deltagare) som träffas regelbundet för seminarier och gemensamma forskningsaktiviteter (www.biostruct.umu.se). Niklas Arnbergs team är experter inom molekylär virologi och kommer att stödja och tillhandahålla infrastruktur för denna sida av projektet. Slutligen har Umeå universitet en livlig postdoktoral gemenskap som kallas "Umeå Postdoc Society" som välkomnar nya medlemmar till regelbundna aktiviteter (umeapostdocsociety.se). Vi välkomnar kandidater som vill utveckla sina färdigheter och samtidigt bidra till vår samarbetsinriktade och inkluderande miljö.

Det skattefria stipendiet delas ut av Kempestiftelserna (672 000 kronor under två år).

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

  • Doktorsexamen ska vara inom virologi eller molekylär virologi.

Ytterligare krav är:

  • Referensgranskade forskningsartiklar inom relevanta områden.
  • Samarbeta bra inom ett team.
  • Goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Vi söker dig som är ansvarstagande i din egen vetenskapliga utveckling och gillar att vara i tvärvetenskapliga sammanhang.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev där du beskriver varför du söker stipendiet samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till fem relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-969-24 både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på engelska (företrädesvis) eller svenska. Sista ansökningsdag är 3 juni 2024

Ytterligare information 

Närmare upplysningar lämnas av biträdande universitetslektor Max Renner, max.renner@umu.se.

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi.

Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/

Välkommen med din ansökan!

 

Senast uppdaterad: 2024-05-14