"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktorsstipendium (2 år) I infektionsbiologi för att studera herpesencefalit med avancerade 3D optiska avbildningstekniker

Att kunna studera hur virus beter sig i hela hjärnan, med hög upplösning och med möjlighet att fritt märka olika celltyper skulle ha stor betydelse för möjligheten att studera och förstå herpesencefalit (herpesinducerad hjärninflammation) och dess konsekvenser.

Vi har tidigare utvecklat protokoll för att avbilda och kvantifiera virala infektioner i en hel mus hjärna i 3D med optiska avbildningstekniker. Nu letar vi efter en motiverad postdoktor till vårt team som kommer att tillämpa dessa tekniker för att öka vår förståelse för herpessimplexencefalit, virusinducerad hjärninflammation och dess neurologiska konsekvenser.

Vi erbjuder ett postdoktoralt stipendium under två år (skattefritt stipendium till ett fast belopp, finansierat av Kempestiftelserna) för att studera herpessimplexencefalit och dess patologiska förändringar i hjärnan, något som kan leda till permanenta neurologiska och psykiatriska konsekvenser. Kandidaten kommer få möjlighet att använda ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt där optisk 3D avbildning kommer att spela en central roll, samtidigt som ett brett utbud av utrustning för molekylärbiologiska och virologiska metoder kommer att tillhandahållas. För genomförandet av projektet har vi identifierat nya markörer för avbildning av virusinducerad hjärninflammation i hela hjärnan. Med denna teknik till hands är vi också öppna för innovativa projektidéer från kandidaten. Forskningen kommer att äga rum i en internationell miljö med tillgång till utrustning för studier inom de flesta områdena av biovetenskaperna. Vi välkomnar särskilt kandidater med bakgrund inom neurotropiska virusinfektioner och/eller med tidigare erfarenhet av fluorescensmikroskopi.

Preliminär startdag är den 1 september 2024 eller så snart som möjligt enligt överenskommelse.

Kompetenskrav

Behörig till stipendiet som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, inom virologi, molekylär infektionsbiologi eller relaterade discipliner. Vi söker i första hand kandidater med erfarenhet av neurotropiska virusinfektioner med en stark bakgrund inom molekylärbiologi och ett genuint intresse för hjärnan. Vidare bör den sökande ha praktisk erfarenhet av djurförsök eller vara mycket motiverad att lära sig denna typ av experiment. Tidigare erfarenhet av fluorescensmikroskoptekniker såsom konfokalmikroskopi eller 3D optisk avbildning (te. LSFM eller OPT) är en stark merit. Du kan betrakta dig själv som en stark sökande om du: i) är förste författare till minst två artiklar i internationella tidskrifter av hög kvalitet; ii) har en genuin motivation för vetenskaplig forskning; iii) betraktar dig själv som en problemlösande person som gillar utmaningar och är fast besluten att lyckas; iv) har höga krav på ärlighet, respekt och kollegialitet.

Vi förväntar oss att kandidaten ska kunna fungera  självständigt, men även arbeta i team. Mycket goda muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter på engelska är ett krav.

Ansökan

Intresserade kandidater ska skicka en enda PDF-fil bestående av i) personligt brev (max 1 sida); ii) CV (max 2 sidor); iii) en fullständig publikationslista; iv) kontaktuppgifter till 3 referenser (varav en helst ska vara din doktorandhandledare) och v) kopior av de senaste examensbevisen.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-887-24 både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan måste vara skriven på engelska. Sista ansökningsdag är 14 juni 2024

En kopia av ansökan ska också skickas till: stefanie.willekens@umu.se.

Ansökningarna utvärderas kontinuerligt tills en lämplig kandidat har identifierats.

Ytterligare information

För ytterligare information om tjänsten och projektet/projekten, vänligen kontakta dr. Stefanie Willekens, Institutionen för klinisk mikrobiologi (stefanie.willekens@umu.se).

Mer om oss

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 35 000 studenter och 4 200 lärare och medarbetare. Vi kännetecknas av världsledande forskning inom flera vetenskapliga områden och en mångfald av utbildningar som rankas högt i internationella jämförelser. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av den genetiska saxen CRISPR-Cas9 - en revolution inom gentekniken som har belönats med Nobelpriset.

På Umeå universitet finns allt i närheten. Vår sammanhållna campusmiljö gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, vilket främjar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar. Om du är intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats, läs mer på: https://www.umu.se/en/work-with-us/. Umeå universitet erbjuder också en stark postdoc-community med Umeå Postdoc Society (UPS), som främjar nätverkande bland postdocs, organiserar sociala och karriärutvecklande evenemang och arbetar för att förbättra postdoc-upplevelsen på Umeås campus. Kolla in deras webbplats: https://umeapostdocsociety.se/, och tveka inte att ta kontakt med dem i ett tidigt skede! Mer information om Umeå stad hittar du här: https://visitumea.se/en.

Vi ser fram emot att ta emot din ansökan!

 

Senast uppdaterad: 2024-05-08