"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-05-14 Uppdaterad: 2024-05-20, 09:13

Ny bok granskar fenomenet "migrationsstigma"

NYHET Maureen Eger, docent vid Sociologiska institutionen, är en av redaktörerna till den nya boken "Migration stigma: understanding prejudice, discrimination, and exclusion" som är utgiven av MIT Press och handlar om att förklara begreppet "migrationsstigma" och dess påverkan på människor, grupper och samhällen.

På grund av ekonomiska kriser, sociopolitisk instabilitet och klimatförändringar är det sannolikt att internationell migration kommer att fortsätta, om inte öka, i framtiden. Samtidigt är det tydligt att det över hela världen finns svårigheter att säkra allmän acceptans av invandrarbefolkningar. Den här boken, redigerad av Lawrence Yang, Maureen Eger och Bruce Link, introducerar begreppet "migrationsstigma" och bidrar till nya förståelser av de komplexa utmaningar som invandrare, deras efterkommande och samtida samhällen står inför. Bidragen visar hur migrationsstigma påverkar områden som hälsa, ekonomiskt välbefinnande och social sammanhållning; analyserar flernivå- och temporala processer bakom migrationsstigma; samt föreslår sociala, ekonomiska och politiska ramverk för att hantera dess konsekvenser.

Tack vare finansiering från både German Science Foundation och Ernst Strüngmann-stiftelsen kunde ett 30-tal internationella forskare samlas i en tankesmedja och diskutera ämnen av hög prioritet. Under en vecka av intensiva och personliga samtal inom fyra tematiskt definierade områden skrev deltagarna bokkapitel som syftar till att förstå migrationsstigmat på mikronivå, makronivå samt över tid. Samarbetet resulterade i en djupdykning av begreppet och förslag på framtida forskning.​

Till bokens kapitel bidrar fler forskare från Sociologiska institutionen vid Umeå universitet, däribland Andrea Bohman, Mikael Hjerm, Paolo Velásquez och Daniel Gabrielsson.

Open access

Open access har möjliggjorts genom finansiering och stöd från MIT Press Direct to Open. https://doi.org/10.7551/mitpress/15529.001.0001