Anvisningarna ska tydliggöra vilka beslut som ska fattas vid rektors beslutsmöte, vem som ska föredra besluten, vilket underlag som ska bifogas inför besluten samt hur besluten ska formuleras.
Anvisningar för anställningsärenden vid rektors beslutsmöte.pdf (279 kB)
Föreliggande handläggningsordning anger former och process för utseende, samt befogenheter för ställning som anknuten professor emeritus och emerita vid Umeå universitet.
Handläggningsordning för ställning som anknuten professor emeritus/emerita
Regel som beskriver hur redovisning av bisysslor ska ske och vem som är skyldig att redovisa bisysslor samt på vilket sätt det ska ske.
Regler för redovisning av bisysslor för lärare samt anställda som omfattas av Chefsavtalet
Regelverket om offentliganställdas bisysslor innehåller bland annat ett skärpt kontrollsystem för förtroendeskadliga bisysslor, som samtidigt förtydligats och gjorts mera öppet. Som en del i detta kontrollsystem har dels arbetsgivaren ålagts en lagstadgad skyldighet att informera om vilka förhållanden som kan göra en bisyssla förtroendeskadlig, dels arbetstagaren ålagts en lagstadgad skyldighet att på begäran lämna uppgifter om sina bisysslor. Lärare är skyldiga att regelbundet självmant redovisa vilka bisysslor han eller hon har eller planerar att åta sig.
PM Bisysslor för anställda vid Umeå universitet
Regeln för antalet ledighetsperioder vid föräldraledighet anger vad som gäller då en anställd är föräldraledig enligt föräldraledighetslagen.
Regel för antalet ledighetsperioder vid föräldraledighet
Kompetensförsörjning innefattar alla aktiviteter med syfte att attrahera, rekrytera/introducera, utveckla, behålla och ställa om/avveckla personal. Den långsiktiga kompetensförsörjningen är av strategisk betydelse för att förverkliga Umeå universitets vision. Kvalificerade lärare samt ett professionellt verksamhetsstöd är en förutsättning för utbildning och forskning av hög kvalitet. Föreliggande dokument innehåller en sammanställning av universitetsövergripande aktiviteter under 2023–2025 för att stötta verksamheten samt bidra till en effektiv och hållbar kompetens-försörjning. Dokumentet utgår från universitetets inriktning att arbeta med tillitsbaserad styrning och ledning. Indikatorer i syfte att skapa lärande och utveckling med fokus på långsiktiga systemeffekter och hållbarhet återfinns i slutet av dokumentet. Dokumentet revideras i samband med ny verksamhetsplaneringsperiod.
Universitetsgemensamma aktiviteter för kompetensförsörjning plan för 2023-2025.pdf (294 kB)
Policyn för arbetsmarknadspolitiska frågor beskriver när en anställning av arbetsmarknadspolitiska skäl kan komma i fråga och hur detta organiseras.
Policy för arbetsmarknadspolitiska frågor
Policyn för distansarbete tydliggör vad som definieras som distansarbete, arbetsgivarens ansvar vid distansarbete samt vilka överväganden som arbetsgivare och anställd måste ta ställning till inför överenskommelse om distansarbete. Policyn ska utgöra ett stöd för både arbetsgivare och anställda och syfta till likabehandling vid hantering av distansarbete och klargöra försäkringsskydd.
Policy för distansarbete vid Umeå universitet
Syftet med policyn är att verka för ett långsiktigt, strukturerat och strategiskt arbete med kompetens- och karriärutveckling, att verka för universitetets förmåga att utvecklas och möta förändringar samt att verka för medvetna och systematiska utvecklingsplaner som främjar goda prestationer, kompetensförsörjning, konkurrenskraft och en god arbetsmiljö på lika villkor.
Policy för kompetens- och karriärutveckling.pdf (231 kB)
Lönepolicyn beskriver Umeå universitets lönepolitiska grund, de lönepolitiska målen och utgångspunkterna för lönesättning. Lönepolicyn innehåller myndighetens lönekriterier som är en viktig del i verksamhetens styrning.
Regler för tjänsteresor vid Umeå universitet anger hur tjänsteresor vid Umeå universitet ska planeras, beställas och betalas. I regler för tjänsteresor vid Umeå universitet finns även information om försäkringsskydd vid tjänsteresor samt vad som gäller om en tjänsteresa ska kombineras med semester.
Regler för tjänsteresor vid Umeå universitet
Denna policy anger universitetets synsätt på chefs- och ledarskap samt vilka förväntningar som ställs på chefer och ledare – inklusive prefekter och andra akademiska ledare - vid Umeå universitet. Policyn visar även vilket stöd som erbjuds och hur ledarskapet följs upp.
Umeå universitets anställningsordning reglerar lärarkategorier, behörighetskriterier och bedömningsgrunder vid rekrytering och befordran samt sakkunnigförfarande. I anställningsordningen konkretiseras den reglering som är fastställd i högskolelagen (1992:1434) och högskoleförordningen.
Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet (giltig från 2024-11-01)
Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet FS 1.1-939-24
Tidigare version
Anställningsordning för lärare vid Umeå universitet FS 1.1-129-22
Umeå universitets anställningsordning för lärare, dnr FS 1.1-939-24, reglerar lärarkategorier, behörighetskriterier och bedömningsgrunder vid rekrytering och befordran samt sakkunnigförfarande. Handläggningsordning vid anställning av lärare innehåller processens olika delar samt anger de författningar som ska beaktas och hur de ska tillämpas vid anställning av lärare.
Handläggningsordning vid anställning av lärare FS 1.1-1137-24 (giltig från 2024-11-01)
Handläggningsordning vid anställning av lärare FS 1.1-1137-24
Tidigare regel
Regel - Rekryteringsprocess vid anställning av lärare
Umeå universitet ser det som angeläget att öka det vetenskapliga utbytet både nationellt och internationellt. Detta kan ske bland annat genom att universitetet utan att anställa, knyter ledande lärare/forskare från andra universitet till sig genom affiliering. Personrörlighet mellan ett lärosäte och externa organisationer kan också vara ett viktigt steg mot ökat kunskapsutbyte och samarbete.
Regel - Affiliering av lärare vid Umeå universitet
Biträdande universitetslektorat
I universitetets anställningsordning regleras biträdande universitetslektorat när det gäller behörighet, bedömningsgrunder och befordran. Enligt anställningsordningen kan ett biträdande universitetslektorat kombineras med anställning vid sjukvårdshuvudman som specialistutbildad läkare eller tandläkare eller med annan anställning än som läkare upp till högst 13 timmar per vecka. Ett biträdande universitetslektorat kan även kombineras med specialiseringstjänstgöring (ST) som läkare eller tandläkare. Formerna för detta fastställs av rektor i regel för biträdande universitetslektorat i kombination med klinisk tjänstgöring.
Regel för biträdande universitetslektorat i kombination med klinisk tjänstgöring
Regel för biträdande universitetslektorer inom satsningen Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM), beskriver bakgrund till Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet. Vidare beskriver regeln hur anställningen biträdande universitetslektorer inom satsningen WCMM ska utformas och regleras samt vem som är behörig. Regeln beskriver även ansökan om prövning för befordran till universitetslektor.
Regeln om förlängning av anställning som forskarassistent beskriver vad som är särskilda skäl för förlängning av anställning som forskarassistent vid Umeå universitet.
Regel - Förlängning av anställning som forskarassistent
Regeln om anställning efter avgång med ålderspension beskriver när en sådan anställning kan bli aktuell. Vidare beskriver regeln formerna och villkor för en sådan anställning.
Anställning efter avgång med ålderspension
Regeln för kostnadsfördelning vid övertalighet och omplacering fastställer hur lönekostnader, vid övertalighet, fördelas mellan institution, enhet, fakultet eller motsvarande och de på universitetsgemensam nivå avsatta medlen för strukturkostnader. Vidare anger regeln även att personalchef, i ytterst särskilda fall för att möjliggöra en omplacering, kan besluta om viss kostnadsfördelning. Denna regel gäller från och med 2024-01-01.
Regel - Kostnadsfördelning vid övertalighet och omplacering.pdf (136 kB)
Enligt Arbetsmiljölagen och Socialförsäkringsbalken har arbetsgivaren ett uttalat ansvar för rehabilitering av sina anställda. Ansvaret innebär att arbetsgivaren ska anpassa arbetstagarens arbetsuppgifter så långt det är möjligt för att möjliggöra återgång i arbetet. Rehabilitering och anpassning medför i vissa fall kostnader. Regeln för kostnadsfördelning i samband med rehabilitering avser att förtydliga hur dessa kostnader ska fördelas.
Kostnadsfördelning i samband med rehabilitering
En korrekt tillämpning av den arbetsrättsliga lagstiftningen och universitetets personalpolitik är viktig. Universitetet är en arbetsgivare och en anställning är ett civilrättsligt avtal mellan två parter, den anställde och universitetet. Hur ett sådant avtal får ingås och avslutas är noga reglerat i lagar och kollektivavtal. Avsteg och brott mot dessa kan bland annat ytterst leda till ekonomiskt kännbara skadestånd och är att anse som dålig personalpolitik som inte gagnar den långsiktiga personalförsörjningen
Prövning av rekrytering vid anställningar av teknisk och administrativ personal
Regel för stipendier omfattar bestämmelser om stipendier som inrättas och utbetalas av Umeå universitet. Syftet med regeln är att säkerställa att Umeå universitet har en enhetlig och korrekt användning av stipendier. Regeln ska vidare, av skatte- och arbetsrättsliga skäl, bidra till att universitetet har god intern kontroll av hur stipendier inrättas och används.
Regel för stipendier
Stipendium för postdoktoral meritering - lägsta beloppsnivå 2024
Regler om tillämpning av delpensionsavtal grundar sig på det centrala delpensionsavtalet, tecknat mellan Arbetsgivarverket och de centrala arbetstagarorganisationerna, och hur det tillämpas vid Umeå universitet.
Regel om tillämpning av delpensionsavtal.pdf (224 kB)
Handläggningsordningen beskriver processen vid uppsägning av arbetstagare som fyller 68 från och med 2020-01-01 år, respektive 69 år från och med 2023-01-01. Målsättningen är att handläggningsordningen ska åstadkomma en universitetsgemensam hantering av dessa ärenden samt att dokumentet ska fungera som stöd och vägledning till alla involverade parter.
Handläggningsordning för uppsägning enligt 32a § LAS
Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet beskriver i vilka fall arbetsgivare och arbetstagare kan träffa enskilda överenskommelser med stöd av kollektivavtal.
Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet
Handläggningsordning vid utlysning av anställning som universitetsadjunkt beskriver förfarandet vid utlysning av en sådan anställning. För att rektor ska ge dispens för utlysning av anställning som universitetsadjunkt krävs synnerliga skäl.
Handläggningsordning vid utlysning av anställning som universitetsadjunkt
Regel om uppföljning av lönekostnader syftar till att säkra att lön/ersättning från institutionens/enhetens projektkonton har betalats ut till berättigade personer och att beloppen är rimliga. Uppföljning görs via en månatlig rapport och syftet med rapporten och regeln är att säkra att lön/ersättning från institutionens/enhetens projektkonton har betalats ut till berättigade personer och att beloppen är rimliga.
Regel -uppföljning av lönekostnader
I Regel för engelsk titulatur för akademiska befattningar ingår den titulatur vid Umeå universitet som rektor beslutar om. I regeln ingår svenska befattningsbenämningar och de engelska översättningar som ska användas. Vilken översättning som ska gälla för titlar som inte ingår i denna lista framgår av personalkatalogen.
Regel för engelsk titulatur för akademiska befattningar (189 kB)
Anställning med lönebidrag
Policyn beskriver hur ekonomisk kompensation genom lönebidrag kan erhållas vid anställning av person med nedsatt arbetsförmåga.
Anställningsstopp och kompetensutveckling av adjunkter
Regel för Pedagogisk portfölj - dokumentation och bedömning av pedagogiska meriter beskriver hur lärare vid Umeå universitet ska dokumentera sina pedagogiska meriter i en pedagogisk portfölj. Dokumentationen i portföljen ska visa hur den sökande uppfyller de bedömningsgrunder och kriterier för pedagogisk skicklighet som gäller för anställning, befordran eller inplacering i det pedagogiska meriteringssystemet.
Regel - Pedagogisk portfölj - dokumentation och bedömning av pedagogiska meriter
Vid Umeå universitet finns en modell för högskolepedagogisk meritering som innebär att lärare kan ansöka om meritering på två på varandra följande nivåer: 1) meriterad lärare och 2) excellent lärare. Denna handläggningsordning beskriver hur lärare som vill ansöka om meritering ska gå tillväga. Här beskrivs också processen och beslutsgången för de inblandade handläggande organen.
Handläggningsordning för pedagogisk meritering vid Umeå universitet
Lönejustering i samband med pedagogisk meritering
Lönejustering i samband med antagning till docent
Regel för friskvård vid Umeå universitet tydliggör och fastställer vilka regler som gäller vid Umeå universitet för friskvård i form av friskvårdsbidrag, friskvårdstimme och deltagande vid aktiviteter inom Hälsa på campus.
Regel - Friskvård vid Umeå universitet
En arbetsbristsituation inom universitetet hanteras enligt en väl definierad omställningsprocess som styrs av lagar, avtal och regler. Denna handläggningsordning syftar till att komplettera den processkarta, figur 1, som finns avseende omställningsprocessen vid arbetsbrist. Målsättningen är att handläggningsordningen ska säkerställa en universitetsgemensam hantering av arbetsbristärenden samt att dokumentet ska fungera som stöd och vägledning till alla involverade parter.
Handläggningsordning - Omställning på grund av arbetsbrist
Lärarbefattningar
Regel för lärarbefattningar är ett förtydligande av vad som gäller befattningar Avtal om arbetsuppgifter och arbetstid för lärare och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Umeå universitet.
Personalansvarsnämnd
Denna handläggningsordning beskriver Personalansvarsnämndens vid Umeå universitet bakgrund och sammansättning. Här framgår hur ärenden hänskjuts till Umeå universitets Personalansvarsnämnd och hur ärenden vid nämndens ska handläggas. Vidare framgår hur ärenden överlämnas till Statens ansvarsnämnd. Dokumentet riktar sig främst till Personalansvarsnämndens ledamöter samt handläggare av Personalansvarsnämndens ärenden.
Handläggningsordning för Umeå universitets Personalansvarsnämnd
Korruption
Denna policy tydliggör hur gällande lagstiftning avseende korruption tillämpas vid Umeå universitet. Policyn ger vägledning för anställda och syftar till att upprätthålla kraven på saklighet och opartiskhet som gäller för anställda inom offentlig förvaltning.
Intermittenta anställningar med timlön
Detta styrdokument beskriver hur intermittenta anställningar med timlön ska hanteras vid Umeå universitet. Regeln syftar till att säkerställa att universitetet fullgör kraven i LAS samt att hanteringen av intermittenta anställningar med timlön vid Umeå universitet blir tydlig och enhetlig. Med intermittent anställning med timlön avses anställningar som ingås med en person med syfte att under en period tillgodose arbetsgivarens behov av att anlita tillfällig arbetskraft. Observera att denna gäller från 1 oktober 2022.
Regel för intermittenta anställningar med timlön.pdf (161 kB)
OBS! Gäller från 1 oktober 2022.
Föreliggande regel anger bestämmelser för utseendeprocesser av akademiska ledningsuppdrag på universitetsgemensam nivå, fakultetsnivå samt institutionsnivå. Regeln upptar även process för utseende av ledningsuppdrag för arbetsenheter och centrum.
Regel för utseende av akademiska ledningsuppdrag
Rutin Process vid utseende av föreståndare centrum och arbetsenheter där rektor fattar beslut
Villkor för akademiska ledningsuppdrag
Detta styrdokument behandlar bestämmelser avseende villkor för akademiska ledningsuppdrag vid Umeå universitet.
Regel för villkor för akademiska ledningsuppdrag
Regler för arvoden och ersättningar för ledamöter vid universitetets styrgrupper, kommittéer, råd och nämnder syftar till att fastställa nivåer och villkor för utbetalning av ersättning eller arvode för arbete i universitetets organ, för interna och externa ledamöter.
Regler för arvoden och ersättningar vid universitets styrgrupper, kommittéer, råd och nämnder
Regeln avseende ersättning till forskningspersoner/försökspersoner vid Umeå universitet beskriver närmare vad som gäller inom området.
Ersättning till forskningspersoner/försökspersoner vid UmU
Enligt universitetets vision ska universitetet ha ett hållbart arbetsliv med en god arbetsmiljö som kännetecknas av en inkluderande kultur där jämställdhet, mångfald och lika villkor är självklart för studenter och medarbetare. Syftet med regeln är att beskriva universitetets organisering av arbetet med arbetsmiljö och lika villkor för att motverka diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling samt verka för en god arbetsmiljö. Regeln beskriver det stöd och roller inom och samordningen av det förebyggande arbetet med arbetsmiljö och lika villkor vid universitet.
Regel - organisation arbetsmiljö och lika villkor
Regeln anger vad som ska gälla vid universitetet i fråga om jämställdhet vid universitetets nomineringsprocesser för priser och vid utseende och förslag av ledamöter att representera universitetet. Styrdokumentet fastställer även hanteringen i fråga om en jämställd sammansättning vid inrättande av beslutande och rådgivande organ vid universitetet.
Regel för jämställdhet vid nomineringar och inrättande av beslutande och rådgivande organ
Kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier
När en chef med personal- och arbetsmiljöansvar vid Umeå universitet får kännedom om ett ovälkommet beteende som misstänkts vara kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier ska chefen agera direkt. Denna handläggningsordning är ett stöd för chefen i hanteringen av sådana ärenden som rör medarbetare eller studenter, och vänder sig följaktligen främst till chefer. På universitetets medarbetarwebb i HR-guiden finns ytterligare stöd till chefer i hur kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier ska hanteras. För medarbetare och studenter finns information på medarbetarwebben samt studentwebben.
Stöd till chefer vid hantering av kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier
Jämställdhetsintegrering 2022-2025
Detta dokument beskriver inriktningen för arbetet med jämställdhetsintegrering. Umeå universitets vision innehåller en uttalad ambition om att ett jämställdhetsperspektiv ska genomsyra hela verksamheten samt att studenter och medarbetare ska kunna studera och arbeta vid lärosätet på lika villkor.
Inriktning för jämställdhetsintegrering 2022-2025.pdf (922 kB)
Universitetsgemensam handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete och aktiva åtgärder omfattar identifierade universitetsgemensamma risker och hinder som kan leda till arbetsmiljöproblem eller diskriminering. I bilagan återfinns analys av orsaker till risker och hinder, en riskbedömning av de identifierade riskerna samt uppföljning av de genomförda åtgärderna i den tidigare handlingsplanen för 2019-2021.
Universitetsgemensam handlingsplan för systematisk arbetsmiljöarbete och aktiva åtgärder 2022-2024
Policy för arbetsmiljö och lika villkor syftar till att ge riktlinjer för arbetsmiljöarbetet och övergripande beskriva hur arbetsförhållandena och arbetsmiljön i verksamheten ska vara, och hur dessa förhållanden skapas. Policyn är ett styrmedel för det systematiska arbetsmiljö- och lika villkorsarbetet.
Policy för arbetsmiljö och lika villkor
Handläggningsordningen för alkohol och droger syftar till att säkerställa en alkohol- och drogfri arbets- och studiemiljö. Medarbetare och studenter som uppvisar tecken på alkohol- eller drogrelaterad ohälsa ska tidigt erbjudas hjälp och stöd. Vid konstaterad alkohol- eller drogrelaterad problematik ska rehabilitering erbjudas.
Handläggningsordning - Alkohol och droger vid Umeå universitet
Umeå universitets medarbetare ska ha en bra synergonomisk arbetsmiljö. Arbetsmiljön ska utformas utifrån en helhetssyn där ergonomi, ljusmiljö, teknisk utrustning, säkerhet och arbetets organisation beaktas. Denna regel beskriver arbetsgivarens ansvar och riktlinjer för beställning av synundersökning, synergonomisk bedömning och glasögon.
Regel för bildskärms- och skyddsglasögon.pdf (278 kB)
Regel vid fördelning av arbetsmiljöuppgifter tydliggör arbetsmiljöansvaret och beskriver hur Umeå universitet organiserar arbetet med att fördela arbetsmiljöuppgifter och medföljande arbetsmiljöansvar i det systematiska arbetsmiljöarbetet. För Umeå universitet är god fysisk, psykisk, organisatorisk och social arbetsmiljö på lika villkor en strategiskt viktig fråga. Genom att ha medarbetarnas och studenternas hälsa i fokus så skapar universitetet förutsättningar för ett hållbart arbets- och studentliv. Regeln gäller från och med 1 januari 2022.
Regel vid fördelning av arbetsmiljöuppgifter.pdf (624 kB)
Regel för ensamarbete syftar till att förebygga att anställda i ensamarbete ska drabbas av ohälsa eller olycksfall och i det fall det skulle inträffa att det finns planerade åtgärder för ett snabbt omhändertagande.
Regel för första hjälpen syftar till att främja att Umeå universitets alla arbetsplatser har en god beredskap för att kunna minska följdverkningarna efter en olycka, akut sjukdom eller annan allvarlig händelse. Regeln beskriver arbetsmiljöregler, ansvar för första hjälpen organisation samt ger en vägledning för att göra en riskbedömning och för att säkerställa en godtagbar ”första hjälpen” beredskap.
Umeå universitet vill med denna regel förebygga att gravida kvinnor, nyligen förlösta kvinnor och kvinnor som ammar, utsätts för faktorer eller förhållanden i arbetet som kan medföra ohälsa eller olycksfall. Regeln ger en vägledning i samband med att en rutinbeskrivning ska tas fram för ”Gravida och ammande arbetstagare" vid institution/motsvarande.
Regel - Gravida och ammande arbetstagare
Umeå universitet vill med denna regel förebygga ohälsa hos anställda samt säkerställa upptäckten av tidiga tecken på ohälsa hos anställda som arbetar med vissa ämnen eller under vissa förhållanden genom att tillämpa föreskrifter som berör medicinska kontroller.
Enligt arbetsmiljölagen och dess föreskrifter har arbetsgivare skyldighet att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Arbetsgivaren ska planera och organisera arbetet så att kränkande särbehandling så långt som möjligt förebyggs. I föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete finns regler om hur arbetsgivaren regelbundet ska undersöka och bedöma vilka risker som kan förekomma i verksamheten samt vidta åtgärder för att komma till rätta med riskerna. Fördjupade arbetsmiljöutredningar och åtgärder medför i vissa fall kostnader. Regeln för kostnadsfördelning i samband med fördjupade arbetsmiljöutredningar och åtgärder avser att förtydliga fördelningen av dessa kostnader.
Kostnadsfördelning i samband med fördjupade arbetsmiljöutredningar och åtgärder
Det lokala kollektivavtalet avseende förläggning och omfattning av facklig förtroendemannatid vid Umeå universitet beskriver de lokala tillämpningsföreskrifter som gäller inom detta område.
Förläggning och omfattning av facklig förtroendemannatid vid UmU
Det lokala kollektivavtalet om ersättning för läkarbesök (specialistvård) i Finland omfattar samtliga arbetstagare som har sitt arbete vid Demografiska databasen i Haparanda. Avtalet beskriver närmare vad som gäller inom detta område.
Lokalt kollektivavtal om ersättning för läkarbesök (specialistvård) i Finland
Det lokala kollektivavtalet om arbetsuppgifter och arbetstid för lärare och arbetstidsberoende ersättningar för lärare vid Umeå universitet sluts med stöd av ALFA 1 kap. 3 § samt bilaga 5 och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för lärare vid Umeå universitet vilka omfattas av ALFA. Dessutom gäller avtalet i tillämpliga delar anställning som doktorand.
Avtal om arbetsuppgifter och arbetstid för lärare och arbetstidsberoende ersättningar för lärare
Överenskommelsen om reglering av semester mellan Västerbottens läns landsting Folktandvården och Umeå universitet beskriver närmare rätten till semester för medarbetare som kombinerar en tjänstgöring hos Umeå universitet med en tjänstgöring hos Folktandvården.
Överenskommelse om reglering av semester VLL-Folktandvården- UmU
Det lokala kollektivavtalet om obekvämtidstillägg sluts med stöd av 1 kap 4 § ALFA och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för arbetstagare som omfattas av ALFA.
Lokalt kollektivavtal om obekvämtidstillägg
Det lokala kollektivavtalet om ersättning och kompensation för beredskap m.m., sluts med stöd av 2 kap 2§ VA/VA-T 2023 och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för arbetstagare som omfattas av Villkorsavtalen.
Lokalt kollektivavtal om ersättning och kompensation för beredskap mm
Avtal om pensionsberäkning för universitetslärare med tjänstgöring vid kommunalt undervisningssjukhus sluts med stöd av PA 03 13 § punkt 4 och av PA 91 7 § punkt 4 enligt tillämpning av övergångsbestämmelserna till PA 03 och enligt delegeringsbeslut av Arbetsgivarverket och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för berörda arbetstagare.
Det lokala kollektivavtalet om ersättning för undervisning efter 18.00 samt lördag/söndag sluts med stöd av ALFA och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för lärare.
Lokalt kollektivavtal om ersättning för undervisning efter 18.00 samt lör/sön
Det lokala kollektivavtalet om lönetillägg/traktamente vid inrikesresa avseende verksamhetsplanering vid Umeå universitet sluts med stöd av ALFA 2008 3 kap. 12 § och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet omfattar samtliga anställda vid Umeå universitet.
Överenskommelse om kompletterande semesterbestämmelser sluts mellan Umeå universitet, Jämtlands läns landsting och Norrbottens läns landsting å ena sidan samt Saco-S-rådet, Jämtlands läns läkarförening och Norrbottens läkarförening å andra sidan och beskriver närmare vad som gäller inom detta område.
Överenskommelse om kompletterande semesterbestämmelser, UmU, Saco, LVN, VLL, NLL, JLL
Det lokala kollektivavtalet om tidsbegränsad anställning av adjungerad lärare sluts med stöd av det centrala kollektivavtalet om tidsbegränsad anställning av adjungerad lärare och beskriver närmare vad som gäller inom detta område.
Lokalt kollektivavtal om tidsbegränsad anställning av adjungerad lärare
Det lokala kollektivavtalet vid tjänsteresa sluts med stöd av 2 kap 2§ och 10 kap Villkorsavtal/Villkorsavtal-T och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för anställda vid universitetet och dessutom för ej anställda personer som fullgör uppdrag för universitetets räkning och har egna projektmedel vid universitetet eller är antagna till forskarutbildning.
Lokalt kollektivavtal vid tjänsteresa
Det lokala kollektivavtalet om föräldralön vid Umeå universitet sluts med stöd av 2 kap 2§ Villkorsavtal/Villkorsavtal-T och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för arbetstagare som omfattas av Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.
Lokalt kollektivavtal om föräldralön vid Umeå universitet
Det lokala kollektivavtalet angående sjötillägg samt expeditionsledararvode vid tjänstgöring i samband med sjötjänst sluts med stöd av 2 kap 2§ Villkorsavtal/Villkorsavtal-T och beskriver närmare vad som gäller inom detta område. Avtalet gäller för arbetstagare vid Umeå marina forskningscentrum som omfattas av Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.
Lokalt kollektivavtal sjötjänst, expeditionsledare, dyk med bilaga.pdf (173 kB)
Det lokala avtalet om förläggning av semester för lärare sluts med stöd av 2 § Semesterlagen samt 2 kap. 2 § Villkorsavtal/Villkorsavtal-T och beskriver närmare vad som gäller inom området. Avtalet omfattar lärare. Med lärare avses befattningar reglerade i gällande anställningsordning för lärare vid Umeå universitet. Avtalet tillämpas även vid anställning som doktorand, amanuens, assistent med utbildningsbidrag samt klinisk assistent.
Lokalt avtal om förläggning av semester för lärare
Det lokala arbetstidsavtalet för teknisk och administrativ personal vid Umeå universitet sluts med stöd av 2 kap. 2 § Villkorsavtal/Villkorsavtal-T och beskriver närmare vad som gäller inom området. Avtalet gäller för anställda inom det tekniskt-administrativa området som omfattas av Villkorsavtal/Villkorsavtal-T.
Lokalt arbetstidsavtal för teknisk och administrativ personal vid Umeå universitet
Det lokala kollektivavtalet om samverkan för utveckling vid Umeå universitet sluts med stöd av det centrala kollektivavtalet 2017-01-01 "Ramavtal om samverkan för framtiden". Avtalet omfattar hela universitetsorganisationen. Samverkan är ett sätt att förena medbestämmandelagens (MBL) krav på information och förhandling med arbetsgivarens behov av bra beslutsunderlag och god förankring och delaktighet bland medarbetarna. Även arbetsmiljölagens (AML) krav tillgodoses på detta sätt genom att frågorna integreras i samverkan både på lokal och på central nivå. Det lokala kollektivavtalet beskriver närmare olika former för samverkan inom Umeå universitet, samverkansordning m.m.
Lokalt kollektivavtal om samverkan för framtiden vid Umeå universitet
Det lokala chefsavtalet sluts med stöd av det centrala chefsavtalet och beskriver närmare vilka befattningar och ledningsuppdrag som ska ingå i den lokala chefskretsen.
Det lokala kollektivavtalet om löneväxling mellan Umeå universitet och Seko sluts med stöd av PA 16, avdelning 1, 4 kap. 7 § respektive avdelning 2, 3 kap. 4 § samt med stöd av den särskilda överenskommelse som ingåtts mellan Arbetsgivarverket och Seko och beskriver närmare vad som gäller inom området. Avtalet gäller för arbetstagare som är medlemmar i Seko.
Lokalt kollektivavtal om löneväxling mellan Umeå universitet och Seko
Lokala omställningsmedel
I lokalt kollektivavtal om lokala omställningsmedel framgår hur mycket medel som ska avsättas till den lokala utvecklingsfonden, hur fonden är uppbyggt och vilka typer av aktiviteter som fonden kan bevilja medel för.
Lokalt kollektivavtal om lokala omställningsmedel.pdf (171 kB)
Samordning av gemensamma arbetsställen Umeå universitet och Region Västerbottten
Region Västerbotten och Umeå universitet bedriver verksamhet, utbildning och forskning inom hälso- och sjukvård vid Norrlands universitetssjukhus och Skellefteå sjukhus. För detta delas så väl medarbetare som lokaler och utrustning vilket har inverkan på arbetsmiljön hos de båda parterna.
Lokalt löneavtal Saco-S
Umeå universitet och Saco-S sluter avtal om lokal förhandlingsordning med stöd av Ramavtal om löner mm RALS 2010-T mellan Arbetsgivarverket och Saco-S för perioden 1 oktober 2024 till och med 30 september 2025.
Lokalt löneavtal SEKO
Med stöd av det centrala kollektivavtalet RALS 2023-2025 sluter Umeå universitet och Seko lokalt kollektivavtal för perioden 1 oktober 2023 till och med 30 september 2025.
Lokalt löneavtal Seko.pdf (191 kB)
Lokalt löneavtal OFR/S
Med stöd av det centrala kollektivavtalet RALS 2024-2025 sluter Umeå universitet och OFR/S lokalt kollektivavtal för perioden 1 oktober 2024 till och med 30 september 2025.
Amanuensavtal 2024-10-01
Lokalt kollektivavtal mellan Umeå universitet och Saco-S, OFR/S, SEKO, om lönesättning som amanuens. Gäller från 2024-10-01.
Amanuensavtal 2023-10-01
Lokalt kollektivavtal mellan Umeå universitet och Saco-S, OFR/S, SEKO, om lönesättning som amanuens. Gäller från 2023-10-01.
Amanuensavtal 2023-10-01.pdf (148 kB)
Doktorandavtal 2024-10-01
Lokalt kollektivavtal mellan Umeå universitet och Saco-S, OFR/S, SEKO om lönesättning som doktorand. Gäller från och med 2024-10-01.
Doktorandavtal 2023-10-01
Mellan Umeå universitet och Saco-S, OFR/S, Seko, sluts lokalt avtal om lönesättning som doktorand. Gäller från och med 2023-10-01.
Doktorandavtal tandläkare 2024-10-01
Lokalt avtal om lönesättning mellan Umeå universitet och Saco-S vid anställning av doktorand vid institutionen för odontologi när innehavaren är legitimerad tandläkare. Gäller från 2024-10-01 till 2025-09-30.
Doktorandavtal tandläkare 2024-10-01
Doktorandavtal tandläkare 2023-10-01
Lokalt avtal om lönesättning mellan Umeå universitet och Saco-S vid anställning av doktorand vid institutionen för odontologi när innehavaren är legitimerad tandläkare. Gäller från 2023-10-01 till 2024-09-30.
Doktorandavtal tandläkare 2023-10-01.pdf (174 kB)
Doktorandavtal läkare 2024-10-01
Lokalt avtal om lönesättning mellan Umeå universitet och Saco-S vid anställning av doktorand med läkarexamen. Gäller från 2024-10-01 till och med 2025-09-30.
Doktorandavtal läkare 2024-10-01
Doktorandavtal läkare 2023-10-01
Lokalt avtal om lönesättning mellan Umeå universitet och Saco-S vid anställning av doktorand med läkarexamen. Gäller från 2023-10-01 till och med 2024-09-30.