"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-04-29 Uppdaterad: 2024-05-02, 13:26

Industrins digitala omvandling - nödvändig för att möta morgondagen

NYHET I takt med den snabbt växande digitaliseringen möter traditionella industrier en våg av nya teknologier som kan omdefiniera spelplanen. Samtidigt öppnar sig möjligheter till nya samarbetsformer och ekosystem. I denna era av digital transformation ställs företag inför utmaningen att integrera dessa teknologier på ett framgångsrikt sätt. En nyligen publicerad studie från Umeå universitet visar just detta fenomen med en närmare titt på sjöfartsindustrin.

Sådana förändringar kräver ett omfattande samarbete mellan både konkurrenter och samarbetspartners

Peter Gustafsson, doktorand vid Handelshögskolan och Företagsforskarskolan, Umeå universitet, har under sin forskning analyserat processerna för teknologisk förändring inom traditionella industrier. I hans avhandling "Ships, Clouds, and Waves: Understanding Ecosystems in Traditional Industries” visar Gustafsson på hur teknologisk utveckling initieras och genomförs inom traditionella branscher, där väletablerade företag har tydliga relationer med andra aktörer och ofta är föremål för sträng reglering från regeringar eller andra myndigheter.

— I min forskning har jag studerat hur teknologisk förändring tar form inom skeppsbyggnadsindustrin. Trots att det finns flera företag som arbetar aktivt med att utveckla ny teknologi för skepp, såsom autonomi, är det utmanande att implementera mer radikala teknologiska förändringar. Sådana förändringar kräver ett omfattande samarbete mellan både konkurrenter och samarbetspartners. Det beror på att förändringen inte bara påverkar enskilda produkter utan hela ekosystem inom industrin. Det innebär att nya roller och aktiviteter behöver etableras för att implementera och dra nytta av den nya teknologin.

Avgörande åtgärder

Resultaten från avhandlingen visar att företag kan använda olika strategier för att hantera utmaningarna. Både konkurrensdriven aktivitet för att identifiera ekonomiskt värde och kollektiva insatser för att påverka utvecklingen av regelverk och standarder framhålls som avgörande. Dessa åtgärder är avgörande för att lyckas med digital transformation inom traditionella branscher, särskilt med tanke på osäkerheten kring teknologins värde och implementering. Begränsad delning

— Mina resultat ger även insikter om hur företag kan undersöka sin omgivning för att upptäcka de faktorer som kan påverka möjligheterna till omfattande förändringar. Genom en sådan analys kan företag identifiera vilka aktörer inom den traditionella industrin som har de mest gynnsamma förutsättningarna för att driva och leda framgångsrika förändringar, berättar Gustafsson.

Om Företagsforskarskolan

Företagsforskarskolan vid Umeå universitet bygger på samverkan mellan universitet, forskare och företag eller organisation och syftar till att förena nytta för både samhället och den externa parten samtidigt som en utbildning av nya högkvalitativa forskare sker. Doktoranden får också ett skräddarsytt akademiskt kurspaket. Forskarskolan är öppen för alla discipliner och doktoranden har sin anställning vid Umeå universitet.

Läs mer på Företagsforskarskolans hemsida

Peter Gustafsson

Peter Gustafsson är född och uppvuxen i Skellefteå. Han har tidigare en Ekonomie Masterexamen med specialisering i finansiering vid Umeå universitet och doktorerar vid Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Disputation
Peter Gustafsson, enheten för företagsekonomi vid Handelshögskolan i Umeå, försvarar sin avhandling med den svenska titeln: Skepp, Moln, och Vågor: Att förstå ekosystem i traditionella industrier (Engelsk titel: Ships, Clouds, and Waves: Understanding Ecosystems in Traditional Industries)

Datum: fredagen den 3 maj 2024
Tid: klockan 13.00
Plats: HUM.D.220, Humanisthuset.

Läs avhandlingen
Om disputationen